donderdag 15 september 2016

Verplichte Orgaandonatie; Pikken Of Slikken

Je lijf is pas van jou als je er een claim op gelegd hebt.
 
door Mathilde van Vliet

Er is al veel over gedaan in de media over het plan dat is ingediend door D66 om de Nederlandse burger zonder bezwaar automatisch orgaandonor te laten worden na hun overlijden.
Favoriete bloggers zoals medisch ethicus Dr. Erwin Kompanje schreef al eerder over donatie op zijn blog. 
 
“Volgens het nu aangenomen voorstel worden mensen die niet reageren op de vraag of ze orgaandonor willen worden, toch als donor geregistreerd.”

 

Tekort
Veel mensen reageren geëmotioneerd: "Er is toch een tekort aan organen!”
“Je moet iets doen voor je medemens.”
Of er wordt op gevoel gespeeld: “Nou, als 1 van jullie een nieuw orgaan heeft ontvangen, praten jullie wel anders.”
De meeste mensen stellen zich zo voor dat, wanneer ze overleden zijn, de organen eruit worden gehaald.
Niets is minder waar.
Het gaat niet om organen die beschikbaar worden gesteld na overlijden. Daar zijn maar een zeer klein aantal organen die na de dood kunnen worden getransplanteerd. Nieren, hart en lever kunnen sowieso niet worden getransplanteerd na overlijden. Nieren overigens wel, maar hart/ longen/ lever zeker niet.
Hier wordt uitgelegd wat precies het verschil is tussen uitname organen terwijl iemand overleden is, dus echt dood is.
En de procedure wanneer iemand hersendood is en kunstmatig in leven word gehouden.
Wat men na overlijden wel kan gebruiken is huid, hoornvlies, botten. Dat zijn organen die zeer bruikbaar zijn na iemands dood.
De vraag is: wil men dat?
 
 

Niet? Registreer dan – vandaag nog – via voor de 4 keuzes:
Keuze 1: U stelt uw organen en weefsels na uw overlijden beschikbaar voor transplantatie
Keuze 2: U stelt uw organen en weefsels na uw overlijden niet beschikbaar voor transplantatie
Keuze 3: U laat de beslissing over aan uw nabestaanden
Keuze 4: U laat de beslissing over aan een specifiek persoon

De keuze is aan u.
Niet aan de overheid.

 

Orgaandonatie in het ziekenhuis
Orgaandonatie met vitale organen wordt voornamelijk uitgevoerd bij patiënten die hersendood zijn verklaard en op de intensive care liggen, beademd worden en nooit meer wakker zullen worden. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld door grote trauma’s zodanig beschadigde hersenen hebben dat deze nooit meer zullen herstellen.
In de hersenen bevinden zich allerlei functies, waaronder gedrag, karakter, spraak, mimiek, beweging, coördinatie maar ook waar functies zoals bloeddruk, tempratuur, hartslag, evenwicht geregeld worden.
Wanneer de hersenen zodanig beschadigd zijn waardoor de kansen op herstel nul zijn, dan wordt dat vastgesteld middels allerlei onderzoeken, zoals het meten van de hersenactiviteit en reflexen. Dat wordt zorgvuldig herhaald volgens vaststaande richtlijnen. Blijken de hersenen dan niet meer te reageren op welke prikkel dan ook, dan is herstel van het brein uitgesloten en wordt de patiënt hersendood verklaard.
Dan volgt vanuit het medische team de vraag aan de familie/ nabestaanden: staat uw man/ vrouw/ kind/ geliefde geregistreerd bij het donorregister?
Vaak zijn mensen zo overdonderd door verdriet dat ze het of niet weten of ze hebben er nog nooit over nagedacht. Waarom zouden ze? Je bent jong en daar past de dood niet bij!
Toch wel.
Want een ongeluk kan ons allen overkomen.
 
 
Procedure
Hier wordt de procedure goed uitgelegd, wanneer mensen op een intensive care hersendood worden verklaard en de vraag over orgaandonatie onverbiddelijk komt.
Dat is dus de andere kant van het verhaal. De kant van de medici die onvermijdelijk met tomeloos verdriet te maken hebben en nabestaanden moeten uitleggen wat orgaandonatie is, welke vitale organen gebruikt kunnen worden en waarom het zo belangrijk is.
Horrorverhalen over “handel” verschijnen  met enige regelmaat in media en internet. De vraag is of het inderdaad zo is en of het niet een eenzijdig geschetst verhaal is.
 

Integriteit
Bij wet is geregeld dat het recht op de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Iedereen mag zelf bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, welke medische handelen worden verricht en welke medicijnen worden ingenomen.
In dit wetsartikel staat het recht op de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Iedereen mag zelf bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, welke medische handelen worden verricht en welke medicijnen worden ingenomen.

In eenvoudig Nederlands:
Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt.
In de wet kunnen uitzonderingen staan. In de wet kan ook staan dat iemand anders uitzonderingen kan maken.


Dat is duidelijke taal.
Nu schrikt ineens iedereen en ziet een rovende overheid al klaarstaan met allerlei plastic bakjes om direct alle organen direct mee te nemen wanneer iemand is overleden…
De werkelijkheid is anders. Laat u goed voorlichten en registreer u op: https://www.donorregister.nl/
Vandaag nog.
Ja.
Of nee.
 

Donorregistratie
Medisch ethicus Theo Boer reageert in een Trouw artikel vandaag: "Maar als iemands organen nu ook kunnen worden uitgenomen bij mensen die niet hebben gereageerd op één of meer oproepen van de overheid, dan is er van een gift helemaal geen sprake. Integendeel: dan confisqueert de overheid je lichaam, dan eigent de overheid zich jouw lichaam toe, ook al heb je je daar helemaal niet over uitgesproken."
"En daarom", zegt Boer, "is deze stap van de Tweede Kamer een grote stap terug". Hij overweegt om zijn donorregistratie ongedaan te maken.
(...)
"Iemand heeft niet alleen het recht om 'nee' te zeggen, maar zelfs het recht om er niet over na te willen denken. Dat mensen nu feitelijk gedwongen gaan worden om een keuze te maken markeert een overgang van een liberale staat naar een regelstaat. De staat die zegt: het donortekort gaan we met óf zonder uw goedvinden oplossen. Als u niet meedoet heeft dat gevolgen voor wat wij met uw lichaam gaan doen. Een goede liberaal legt de nadruk op de vrije wil als een voorwaarde voor goed handelen. Daarin hebben het liberalisme en christendom elkaar al sinds de Verlichting gevonden."

 
Grote groep zonder registratie
Er is met geen enkel woord gesproken over de grote groep mensen die in dit land geheel afgezonderd leven, geen familie en/ of vrienden hebben en dus geen nabestaanden. De groep die geen media of internet tot hun beschikking hebben en zich dus niet hebben kunnen registeren.
Of de grote groep wilsonbekwame mensen, zoals dementerenden, mensen met de ziekte van alzheimer, de grote groep psychiatrische patiënten  die veelal jaren in een instelling zitten.
Of gevangene die geen nabestaanden meer hebben buiten de detentie.
Wie komt er voor deze grote groep op?
 
Of zijn die allemaal aan de Goden van Alexander Pechtold overgeleverd en dus potentieel donor?
Omdat ze niet geregistreerd zijn en DUS automatisch donor zijn.
Dat kan niet.
Dat mag niet. 

Wat de heer Kompanje eigenlijk treffend schrijft op een van blogs:
 
“Automatisch donor zijn (het D66 systeem) zal hier niets aan kunnen veranderen. De praktijk zal vrijwel zeker gelijk blijven.”
 

Registreer U!
Vandaag nog:
Ja.
Of nee.
 
 
 
Maar laat NIET de overheid over uw lichaam beslissen.


 

Amsterdam, 15 september 2016

 

1 opmerking:

  1. Een corrupte club als D66 met idioten als Pia, Kajsa en Alex beslist niet over mij als zak met organen

    BeantwoordenVerwijderen