maandag 5 juli 2021

Mogelijke Medische Bijwerkingen van het SARS-CoV2 Vaccin

bron 


Het is onverantwoord dat een nieuw soort mRNA vaccin
 - waarbij meerdere stappen in het onderzoek zijn overgeslagen -
wordt vrijgegeven voor massavaccinatie. 
Ook onverantwoord omdat het normaal 10-15 jaar duurt 
voordat een vaccin ‘gereed’ is. 


door Ruud van der Ven, voormalig huisarts en wetenschapper 

Ik besef dat in dit artikel flinke uitspraken worden gedaan. Met nadruk wil ik stellen niet te doen aan toekomstvoorspellingen. Het is gewaagd uitspraken te doen over een periode die nog moet komen. Het is het veiligst dit artikel te lezen met in gedachten de woorden: “Er is een kans dat …’ 
Mensen met bijvoorbeeld een sterk immunologisch systeem zouden best wel eens minder last kunnen hebben van een aantal genoemde ‘mogelijke bijwerkingen’.
In onderstaande zal in de inleiding een verkeerd beeld, dat geschetst is door de beleidmakende en voorlichtende instanties en media, onder de loep genomen worden. Daarna zal ingegaan worden op de Coronavaccins. Om te beginnen zal stilgestaan worden bij het feit dat het niet gaat om vaccins maar om gentherapie. Vervolgens zullen de mogelijke medische gevolgen genoemd worden en zal afgesloten worden met een samenvatting en conclusies. 

Inleiding (1
Als voormalig huisarts en wetenschapper is mij de hamvraag voorgelegd: ‘Kun je dat vaccin nu met een gerust hart nemen of niet?’ 
Op de eerste plaats wil ik kwijt dat ik beslist geen antivaxxer ben. Als huisarts en ook persoonlijk maakte ik dan ook dankbaar gebruik van de verschillende vaccinaties waarvan bekend is dat ze verantwoord zijn, een duidelijk positief effect hebben en zeer weinig bijwerkingen (op het vaccin tegen de Mexicaanse griep na (2). De volgende balans zou ik willen opmaken: wat wij weten over dit vaccin is vrijwel niets

Het is onverantwoord dat een nieuw soort vaccin, gemaakt via een nieuwe techniek (waarover veel vragen zijn), en dan ook nog een mRNA vaccin, waarbij meerdere stappen in het onderzoek zijn overgeslagen (zoals geen proefdierexperiment), na enige maanden ‘onderzoek’ wordt vrijgegeven voor massavaccinatie. Ook onverantwoord omdat het normaal 10-15 jaar duurt voordat een vaccin ‘gereed’ is. En onverantwoord omdat er helemaal geen sprake is van een pandemie, maar van een epidemie. Bij een pandemie is sprake van een zeer groot aantal doden, zoals indertijd met de Spaanse griep (bijna 50 miljoen doden). Dat was 3-6% van de toenmalige wereldbevolking. 

Het aantal Coronadoden bedraagt momenteel wereldwijd 2-3 miljoen. Van de bijna 8 miljard inwoners gaat het dan om een percentage van 0,00003125%. (Van Gameren 2021) Net als bij influenza kunnen mensen overlijden aan een ernstige longontsteking: Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). John Ioannidis (Stanford University), de gerenommeerde Grieks-Amerikaanse Hoogleraar Ziektepreventie, Gezondheidsonderzoek en –beleid en Statistiek merkt op: ‘Van de op de IC opgenomen influenza-patiënten overlijdt ongeveer 1/3. Van op de IC opgenomen Covid19 patiënten overlijdt 20-30%. De Infection Fatality Rate (3) van Covid-19 is ongeveer 2 0,23% en voor mensen onder 70 jaar ongeveer 0,05%. Voor de seizoensgriep is de IFR ongeveer 0,1%. (Ioannidis 2020) 
De bewering van de WHO dat de sterfte 3,4% zou zijn, klopte niet. Onder normale omstandigheden is het immuunsysteem van mensen in staat om met virussen om te gaan, behalve als het gaat om een A-virus. Dan kunnen gezonde mensen ook overlijden. 
NOOT: Zeer ten onrechte werd SARS Covid 19 reeds in het begin van ‘de uitbraak’ als A-ziekte (4) aangemerkt, een ernstige meldingsplichtige ziekte. Voor zo’n zware typering beschikte men toen niet eens over voldoende gegevens, zoals bijvoorbeeld sterftecijfers. 

Dat is met Corona niet het geval: met name ouderen met een verzwakt immuunsysteem en meerdere onderliggende ziekten zijn, net als bij griep, het gevoeligst voor Corona. Eigenlijk overlijden ze meestal mét Corona (die het zetje geeft) en niet áán Corona. Mensen met een goed immuunsysteem, zoals jongeren, kunnen Corona goed handlen
De WHO heeft dit later ook toegegeven en het Coronavirus verwijderd van de lijst A.(5) (De Wit 2021).

Toen het opviel dat de meeste slachtoffers vallen in de leeftijdsgroep boven 70 jaar (vaak met andere aandoeningen erbij en een zwakker immuunsysteem), de groep met flink overgewicht en de groep met genetische of immuniteitsstoornissen (ook op jongere leeftijd), dan is dit dezelfde groep die ook ‘geveld’ wordt door influenza (6). Een groot deel overlijdt dan ook niet áán maar mét influenza of Corona. Influenza of Corona geeft ‘het zetje’, terwijl diabetes, hartvaatziekten, COPD, kanker, de hoge leeftijd en dergelijke de eigenlijke doodsoorzaak zijn. Toch wordt vaak door de arts op de overlijdenspapieren ‘SARS Covid 19’ ingevuld...
 
Volgens RIVM-voorman Jaap van Dissel heeft 98% van de bevolking niet veel te vrezen van de ziekte, 1,5% moet worden opgenomen in het ziekenhuis, 0,4% belandt op de Intensive Care. (Baltesen 2020) 
Die 98% wordt ‘weinig ziek tot vrijwel zonder klachten’, vertelt hij meermaals aan de Tweede Kamer. Met dit signaal wordt weinig gedaan. Het grootste deel van de bevolking beschikt immers over een goed immuunsysteem, wat wel raad weet met SARS Covid 19. Het is daarom onverantwoord om deze 98% allemaal te gaan vaccineren (dat wordt bij influenza ook niet gedaan) met nota bene een onbekend vaccin. De fabrikanten geven er ook niet de volledige informatie over (fabrieksgeheim). 
De enige groep die voor vaccinatie in aanmerking zou komen, is de kwetsbare groep, 1,5% belandt op de ziekenzaal voor Covidpatiënten, 0,5% op de Intensive Care. Beter nog zou het zijn als deze kwetsbare groep hun leefstijl zou aanpassen: meer bewegen, stoppen met roken, weinig alcohol, 500 gram groente per dag, niet te vet eten, afvallen, enige vitaminen en mineralen.(zie voetnoot 6, onderaan dit artikel)

Ook onverantwoord is het dat kinderen gevaccineerd gaan worden. Een vaccin verkleint wel de kans dat je besmet raakt, maar het blijft mogelijk om het door te geven. Huisarts Robert Elens getuigt: Als je 275 mensen vaccineert tegen het Coronavirus wordt slechts één besmetting voorkomen. Om één dode te voorkomen moeten 175.000 mensen gevaccineerd worden met een middel waar nog weinig over bekend is.’ (Elens 2021). Kinderen van 12 jaar en ouder, en straks onder 12 jaar vaccineren, die een sterk immuunsysteem hebben dat juist gevormd wordt door infecties, is onverantwoordelijk. Mensen zo snel mogelijk vóór hun vakantie allemaal vaccineren om hun in het bezit te kunnen stellen van het begeerde vaccinatiepaspoort is onverantwoordelijk. 

De keuze voor lockdowns, de anderhalvemetersamenleving, de mondkapjes, het bezoekverbod (vooral in de beginfase van de uitbraak) voor stervende (!) Covidpatiënten in verpleeg- of ziekenhuizen, het wegvallen van sociale contacten, toename van depressies en suïcides, huiselijk geweld (7), een economische crisis waarbij veel bedrijven grote schade leden of failliet gingen, zijn geen goede keuzes geweest en richtten eerder zeer veel meer schade aan dan dat de hierboven genoemde andere weg was gekozen. 

Hoogleraar besturen en veiligheid Ira Helsloot merkt op: ‘Rutte zet de halve samenleving op slot en geeft meer dan 80 miljard uit voor de bestrijding van één ziekte die voor de meeste mensen niet erger verloopt dan een griep. De maatregelen veroorzaken extreem meer schade dan het virus zelf. Onder de 50 jaar is het risico op overlijden aan Corona kleiner dan het risico op overlijden bij het oversteken van de straat. Corona wordt pas betekenisvol boven de 65. Maar is die ziekte zo erg dat het al die maatregelen en miljarden overheidssteun rechtvaardigt? De gemiddelde Coronadode is ouder dan 80 met meerdere chronische ziekten onder de leden. Velen woonden al in een verzorgingstehuis. Als je daar woont, ga je sowieso dood binnen zo’n anderhalf jaar. 
Voor een Coronapatiënt betalen we als samenleving nu 2 miljoen voor één extra gezond levensjaar. Als we uitgaan van 50 duizend geredde gezonde levensjaren komen we ondertussen wel uit op 100 miljard aan maatschappelijke schade. Dat is waanzin. We zitten met elkaar nog steeds gevangen in hetzelfde cirkeltje. Media spelen hierin een dubieuze rol. Die zoomen in op het grootste drama. Ik noem dat Coronaporno. We belanden door die maatregelen in een economische crisis die zeker vijf jaar duurt. Een half miljoen mensen gaan van een modaal inkomen naar bijstandsniveau omdat ze hun werk verliezen.’ (Brussen 2020).

Besmetting en infectie met het SARS-CoV-2 virus
Het virus kan vooral via hoesten (aerosolen 8) en mogelijk de ontlasting (9) (Lamers 2020, Hubrecht Institute 2020) overgebracht worden. Het RIVM geeft hierover de volgende informatie. De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt, heet incubatietijd. Als je besmet raakt met het coronavirus SARS CoV coronavirus 2 duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt. De incubatietijd van SARS-CoV2 ligt tussen de twee en veertien dagen. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat bij 99% van de contacten die klachten krijgt, dit gebeurt binnen 10 dagen na het laatste contact. Dit is de reden dat per 19 augustus 2020 de quarantainetijd is verkort tot 10 dagen. (RIVM 2021)

In de meeste gevallen (95-98%) rekent het lichaam (het immuunsysteem) met het virus af, maar soms met lange nawerkingen (Long-Covid). Binnen 12 uur na vaccinatie treedt het aangeboren immuunsysteem in werking (fagocyten: vreetcellen). Deze immuunactivatie duurt zo’n 3 dagen, gevolgd door een periode van 7 dagen waarin de spike-productie vrij spel heeft: de periode van de genetische modificatie.
Naast algemene symptomen als koorts, droge hoest, spierpijn, moeheid en kortademigheid zijn er nog andere klinische manifestaties van COVID-19 als sputumproductie, hoofdpijn, buikpijn, diarree, misselijkheid, braken, duizeligheid, verlies van reuk en smaak, abnormale leverfuncties, pijn of druk op de borst en aangetast spraak- of bewegingsvermogen. Omdat het virus de bloedhersenbarrière kan passeren kunnen ook aandoeningen van de hersenen optreden. 
De hoofdroute voor de virusinfectie is de luchtweg; verder komen in aanmerking de mondholte en het spijsverteringskanaal. Het COVID-19 virus werd in faecesmonsters aangetroffen. (Amirian 2020) 
Bij de ernstige of zeer ernstige gevallen treedt een doorschietende ontstekingsreactie in veel organen op: een cytokinestorm (cytokines zijn ontstekingseiwitten) kan opsteken (zie figuur 1) die aanleiding kan geven tot zeer ernstige gevolgen.

Hoe komt het dat deze cytokinestorm de kans krijgt? Door een verzwakt immuunsysteem (vooral bij ouderen) en doordat de zogenaamde cellulaire immuunrespons met de productie van antistoffen en geheugencellen pas na enkele weken goed op gang komt, zodat Corona de volle kans krijgt. 
SARS-CoV-2 brengt allerlei systemen uit balans.


Figuur 1. Castelli 2020




1. Het Renine Angiotensine Aldosteron Systeem (RAAS). Het angiotensine converterend enzym 2 is de receptor op de celwand die het virus gebruikt om de cel te enteren. Als dit enteren massaal plaatsvindt treedt een zeer grote aantasting van deze receptor op. Gevolgen: vaatvernauwing, verhoging bloeddruk, vrije radicalen (10), ontsteking, verbindweefseling, geprogrammeerde celdood en water en zout vasthouden (in de nieren, door aldosteron).
Figuur 2. Castelli 2020

2. Het kinine-, complementsysteem (zie figuur 2) en de stolling gaan van slag af. Bradykinine geeft vaatverwijding en ook hierdoor treedt oedeem op. Complement 2, 3 en 5 worden omgezet in c2a, c3a en c5a, die leiden tot de cytokinestorm. Plasminogeen wordt in plasmine omgezet, waardoor fibrinolyse (het oplossen van fibrine) optreedt (bloedingen). Bij iedereen is er sprake van een andere reactie. De longontsteking komt niet door het virus zelf, maar door een disbalans van allerlei systemen. 




Hoge risicogroepen 
Mannen zijn meer vertegenwoordigd als risicogroep (dan vrouwen) en zwangere vrouwen. Bijna 50% van de in het ziekenhuis opgenomen patiënten hebben comorbiditeiten (het tegelijkertijd voorkomen van meerdere aandoeningen bij één persoon), zoals hoge bloeddruk, diabetes mellitus, cardiovasculaire ziekte, cerebrovasculaire ziekte, obesitas, chronische nierziekte, roken, chronische longziekte, oudere leeftijd en mannelijk geslacht. Obesitas is een grote risicofactor. SARS-CoV-19 kan vetweefsel infecteren en bijdragen aan immuunactivatie en uiteindelijk aan een cytokinestorm (Ryan 2020). Vetweefsel is een potentieel doelwit en SARS-CoV-2 reservoir (Kruglikov 2020).
 
De cytokinestorm is een potentieel fatale reactie van het lichaam op de invasie van het Coronavirus, waarbij teveel cytokinen uitgescheiden worden die een ontstekingsreactie veroorzaken. Van alle typen witte bloedcellen vormen de macrofagen, de mestcellen en de dendritische cellen de voorste verdedigingslinie. Zij stellen zich van nature in de buitenste weefsels op, vlak onder de positieve barrières (opperhuid, slijmvliezen). De binding van de vreemde indringer heeft tot gevolg dat binnenin de cel cytokinen worden gevormd, signaalstofjes waardoor de cellen van het immuunsysteem onderling communiceren, nog meer immuuncellen aantrekken, waardoor de cytokinereactie steeds ernstiger verloopt.

COVID-19 kan milde griepachtige symptomen veroorzaken: koorts en koude rillingen, vermoeidheid, zwelling van ledematen, misselijkheid en overgeven, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, uitslag, hoesten. Bij een cytokinestorm treden klachten op als toenemende ademnood, snel ademhalen, ARDS, epileptische aanvallen, tremor, moeilijkheden bij het coördineren van bewegingen, verwarring en hallucinaties, lethargie (apathie) en slecht reactievermogen, lekkende haarvaten (door endotheel-beschadiging), zeer lage bloeddruk en verhoogde bloedstolling. Het hart pompt mogelijk niet zo goed als normaal. Als gevolg hiervan kan cytokinestorm meerdere orgaansystemen aantasten, wat kan leiden tot orgaanfalen (longen, hart, bloedvaten, (bij)nieren en hersenen) en overlijden. (Almahdi 2020) 

Het complementsysteem
Zonder deze eiwitten, de complementfactoren, die met name in de lever worden gevormd, zijn
antilichamen in het algemeen niet in staat om micro-organismen adequaat aan te pakken. Pas in combinatie zijn ze sterk in het attaqueren van pathogene indringers. Ze completeren de werking van antistoffen en bevinden zich in het plasma. Van de 30 factoren spelen 9 een
hoofdrol in ons afweersysteem: C1 tot en met C9. De activatie van deze factoren verloopt
volgens een kettingreactie (cascade). Het complementsysteem kan via drie routes geactiveerd worden, die alle leiden tot de vorming van C3-convertase. Het resultaat van de binding aan het bacterieoppervlak of aan het antigeen is dat het micro-organisme beter ‘behapbaar’ is door de fagocyten. Bij opsonisatie boren de complementeiwitten als het ware poriën in de celwand van de bacterie, waardoor lekkage en celdood optreden. 
Bij dit proces spelen antilichamen een belangrijke rol.


Hoe verloopt het proces van vaccinatie? 
Hoe komt het mRNA in het lichaam? Als het als mRNA ingespoten zou worden, zou het vrij snel afgebroken worden door bepaalde eiwitten (RNAsen). Via 2 wegen wordt dit proces omzeild. 
1. Het mRNA-spike-gen wordt opgelost in vettige nanopartikels (liposomen). 
2. het DNA-spike-gen wordt ingebouwd in een levend verzwakt verkoudheidsvirus (adenovirus). 
Het S (spike) gen (in het nanopartikel of het adenovirus) bindt aan de celmembraanreceptor. Door fusie en endocytose (11) komt het RNA in het cytoplasma van de cel en reist (uiteindelijk) naar ‘fabriekjes’ (ribosomen), die mRNA omzetten in eiwitten: het spike-eiwit. Deze spikeeiwitten worden als uitsteeksels (doornen, spijkers) geplakt op de celmembraan. Daardoor wordt de cel een ‘Coronacel’, die door het immuunsysteem als lichaamsvreemd wordt herkend en uitgeschakeld. (zie figuur 3) De mRNA vaccins zijn van BioNTech/Pfizer, Moderna en CureVac. De zogeheten Recombinant vectorvaccins zijn van AstraZeneca, Janssen en Sputnik. 

Figuur 3. Beyerstedt 2020.



Schade door vaccins, kun je daar wel wat van zeggen als langetermijngegevens ontbreken? 
Op internet verschijnen zeer veel berichten waarbij het soms moeilijk is een keus te maken tussen ‘fake’ en ‘niet fake’. 
In de maatschappij is een scherp onderscheid gekomen tussen twee groepen: de gevaccineerden en de niet-gevaccineerden, welke laatste groep toch wel in zekere zin als asociaal aangezien wordt. Daarbij wordt iedereen die met nieuws komt dat niet in het straatje past van de eigen groep gestigmatiseerd als ‘complotdenker’ en ‘wappie’. 
Niet fake is mijns inziens het zeer lezenswaardige boek Prikken, ja of nee? (2021) van journalist Daan de Wit. Hij merkt op: ‘Het gaat er in en nooit meer uit. Welk risico is groter, het risico op Corona of het risico op bijwerkingen?’ 
Niet fake zijn wetenschappelijke artikelen die waarschuwen voor het gevaar op genotoxiciteit (Borger 2021), auto-immuunziekten bij het gebruik van dit vaccin (Talotta 2021, De Wit 2021), bloedstollingen en verhoogde kans op bloedingen (met vaccin van AstraZeneca), een risico op anafylactische reacties (Shimabukuro 2021), op Antistof-Afhankelijke Versterking (Lee 2020, Ricke 2021, Smatti 2018, Wang 2020, Farshadpoura 2021) en mogelijk op prion ziekte (Classen 2021). 


1. Foetale cellijnen, gebruikt bij de productie van de vaccins 
Momenteel zijn er zeven vaccins: BioNTech/Pfizer (Amerika, Duitsland), Moderna (Amerika), Janssen (Amerika), Astra-Zeneca (Amerika/VK), CureVac (Duitsland), Sanofi/GSK (Amerika, Frankrijk) en Gamaleya Research, Institute – “Sputnik” (Rusland). De pro-life Stichting Schreeuw om Leven deed onderzoek naar welke Coronavaccins cellen van geaborteerde kinderen gebruikte en kwam tot de conclusie dat er slechts één (CureVac), mogelijk misschien twee (ook Sanofi/GSK) echt pro-life vaccin(s) tussen zat(en). (Schreeuw om Leven 2021) Alleen Curevac en mogelijk Sanofi-vaccin zijn pro-life. 

2. Coronavaccin of gentherapie? 
Op de eerste plaats is er bij het Coronavaccin geen sprake van een vaccin maar van genetisch modificeren, gentherapie. De regering heeft zelf toegegeven dat het bij dit ‘vaccin’ gaat om genetische modificatie in een experimenteel stadium. Zo vermeldt de Staatscourant van 28 oktober 2020: ‘Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 27 oktober 2020, nr. IENW/BSK-2020?143803 houdende het tijdelijk buiten toepassing verklaren van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 en het intrekken van de Tijdelijke regeling afwijkende behandeling vergunningsaanvragen gentherapie in verband met bestrijding COVID-19 ter uitvoering van verordening (EU) 2020/1043 van het Europese Parlement en de Raad betreffende de uitvoering van klinische proeven met geneesmiddelen voor menselijk gebruik die geheel of gedeeltelijk uit genetisch gemodificeerde organismen bestaan en die bestemd zijn voor de behandeling of de voorkoming van de Coronavirusziekte, alsmede de levering van die geneesmiddelen … De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport …’(12)
Verderop in deze Staatscourant Nr. 54619 lezen we dat het gaat om een spoedmaatregel en een Procedure gentherapie Besluit ggo. De minister van volksgezondheid geeft dus toe dat het gaat om gentherapie. 

Op 13 januari 2021 kopt de Volkskrant: ‘De Europese regels voor genetische modificatie zijn versoepeld voor de ontwikkeling van coronavaccins. Is dat niet spelen met vuur?’ (Bakker 2021) 
Moleculair bioloog Peter Borger wijst op het mogelijke gevaar van de opname van mRNA in het eigen genoom, het DNA in de celkern, en de omzetting van dit mRNA in cDNA (kern DNA). Van de enzymen voor het omzetten van mRNA in DNA (reverse transcriptase, RT) en het integreren van dit cDNA in het DNA van de celkern (integrase-enzym, INT) bevinden zich duizenden kopieën in het genoom van de celkern. 
De resultaten
1. een nieuw DNA dat door deling blijvend aanwezig is (ook in het nageslacht), 
2. de genetische controle verstoort zodat dit op termijn kan leiden tot ziekte (een verhoogde kans op kanker en stofwisselingsziekten). 
Hij meldt dat hier niet op getest was, wat in een dierenmodel gedaan zou kunnen worden. (Borger 2021) Dat zou betekenen dat RNA vaccins potentieel genotoxisch zijn. Op deze genotoxiciteit is niet getest. ‘Is het niet veelzeggend’, zo merkt Borger terecht op, ‘dat Swissmedich, de organisatie die medicijnen goedkeurt in Zwitserland, deze vaccins niet heeft goedgekeurd …’ (Borger twittermessage).
De mRNA vaccins waren van BioNTech/Pfizer, Moderna en CureVac. 
Geen twijfel is er over de opname van het DNA van de Recombinant vectorvaccins in het kernDNA. (AstraZeneca, Janssen, Sputnik)13 
Bij coronavaccinatie is sprake van gentherapie …. 

3. Ontstekingen 
Gentherapiespecialist en arts Jacob Wes Ulm heeft grote zorg over de liposomale nanopartikels. Want waar komen die partikels allemaal terecht? Stel dat ze in hersenweefsel terecht komen, dan schakelt de cytotoxische T-cel niet alleen het nanopartikel uit, maar ook … de hersencellen. Het ‘vaccin’ wordt in de spier ingespoten, die rijk doorbloed is, zodat het ‘vaccin’ overal in het lichaam terecht kan komen. Het in het vet opgeloste mRNA passeert gemakkelijk de vetlaag van de bloedhersenbarrière, en kan dan zó de hersenen in. Een nachtmerriescenario is dan het gevolg. In dierexperimenten waren deze nanopartikels van Moderna in lage concentraties (2-4% van de plasmaspiegel) in de hersenen aantoonbaar. (Bahl 2017, EMA 2021). Nog een slotopmerking: het is helemaal niet denkbeeldig dat van 50 miljard ingespoten virusdeeltjes sommige daarvan stuk gaan en hun DNA/RNA onderweg vrijlaten. 

4. Auto-immunziekten 
Langs drie wegen zouden auto-immuunziekten kunnen ontstaan. 
1. Virusdeeltjes die bepaalde celweefsels enteren worden opgeruimd door antistoffen of cytotoxische T-cellen. De kans is niet denkbeeldig dat het lichaamseigen weefsel dat hierbij ook opgeruimd wordt, voortaan door het lichaam als lichaamsvreemd wordt ervaren. 
2. In het spike-eiwit van SARS CoV-2 zitten delen, die geheel overeenkomen met menselijke eiwitten. (Rijkers 2021, Ehrenfeld 2020, Bechtold 2005) Het lichaam kan dan antistoffen zenden naar het spike-eiwit én lichaamseigen cellen en moleculen: kruisimmuniteit. (Vojdani 2020) Een dergelijke kruisimmuniteit is onder meer vastgesteld tussen het spike-eiwit en longsurfactanteiwitten (14) bij de mens. (Kanduc 2020) 
Klinisch immunoloog en reumatoloog Rossella Talotta concludeert dat dergelijke kruisimmuniteit bij coronapatiënten op den duur zou kunnen leiden tot immunologische aandoeningen. (Talotta 2020) Speciaal gevoelig zouden patiënten zijn die al een auto-immuunziekte hebben. 
3. Aan het vaccin mogelijk toegevoegde hulpstoffen zoals aluminium zouden meerdere autoimmuunziekten kunnen veroorzaken, ook ziekten aan de hersenen zoals demyeliniserende aandoeningen, bijvoorbeeld multiple sclerose. Ook blijkt in de literatuur aluminium neurotoxisch te zijn en een nadelige invloed uit te oefenen op het geheugen, de cognitie etcetera. Het is niet zeker of aluminium in de vaccins zit. 

5. Overgevoeligheidsreacties 
Na vaccinatie zou een allergische reactie kunnen optreden indien overgevoeligheid bestaat voor een van de bestanddelen van de injectievloeistof. Indien ze zich al voordoen, treden overgevoeligheidsreacties vrijwel onmiddellijk op. Uitingen zijn: jeukende huiduitslag, ademnood (astma-aanval) en zwelling van tong en/of gezicht (angio-oedeem).
 
Behalve het gemodificeerde adenovirus bevat het AstraZeneca vaccin kleine hoeveelheden histidine (een aminozuur), magnesium chloride, polysorbaat 80 (een emulgator), ethanol (alcohol), sucrose (suiker), natriumchloride (keukenzout), dinatrium edetaat (stabilisator) en water. Daarom wordt, evenals bij de mRNA vaccins, geadviseerd pas een kwartier na de prik de wachtkamer te verlaten. Dat maakt dat bij eventuele calamiteiten snel medisch ingrijpen mogelijk is. (Porsius 2021) De lipide nanobolletjes van Pfizer-BioNtech en Moderna worden mede gestabiliseerd door polyethyleenglycol (PEG), dat overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken. 

6. Bloedstolling 
Een Nederlands onderzoek in 2020 maakte melding van ‘veel Coronaviruspatiënten die trombose ontwikkelden’. Van 184 op de IC opgenomen patiënten ontwikkelde ongeveer de helft trombose, reden om voortaan bloedverdunners toe te dienen aan Coronapatiënten op de IC. (Klok 2020) 
De vraag is of de Coronavaccins gerelateerd waren aan trombose gezien meldingen van AstraZeneca en Johnson & Johnson. Een boosdoener is mogelijk het adenovirus, waarbij sprake zou kunnen zijn van een autoimmuunreactie tussen de celmembraanreceptor waarmee het adenovirus een interactie aangaat en dezelfde eiwitstructuur in bloedplaatjes. (Gupalo 2011) Volgens Bijwerkingscentrum Lareb zijn trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes een zeldzame bijwerking van het AstraZeneca en het Janssen vaccin.

6. Antibody-dependent enhancement (Antilichaam-Afhankelijke Versterking) 
In onderstaande wordt een poging ondernomen om mensen die gevaccineerd zijn dringend aan te raden in de komende jaren geen hervaccinaties meer te ondergaan vanwege mogelijk zeer ernstige immunologische verstoringen. 
Antilichaam-Afhankelijke Versterking 
Waar het om gaat is dat bij de eerste infectie/besmetting door het virus zelf of het vaccin het virus wordt uitgeschakeld door neutraliserende antistoffen (15)
Deze antistoffen liggen reeds klaar (B-geheugencellen) zodra een tweede infectie zich voordoet. Omdat het SARS-CoV 2 virus zoveel muteert betekent dat bij een tweede infectie de direct toesnellende neutraliserende antistoffen van de eerste infectie niet helemaal passen op het mutant-viruspartikel, dus niet neutraliseren, ja, als een paard van Troje functioneren en het mutantvirus ‘veilig’ afleveren bij celreceptoren waardoor ze ongehinderd de cel (fagocyt) binnen kunnen dringen en overgaan tot vermenigvuldiging. (Tirado 2003) Daarbij kunnen de vermenigvuldigde mutantvirussen uitzwermen in het lichaam. Tegelijk stoten de cellen veel cytokines uit. (zie figuur 4) 
Resultaat: totaal uit de hand lopende immunologische reacties met cytokinecascades, complementactivatie, immuuncelactivatie, onderdrukking van in de cel plaatsvindende antivirale responsen, het vrijkomen van vele virussen, weefseldood, ontsteking van de hartspier, diffuse stolling in de bloedvaten en multipel orgaanfalen (onder andere nierbeschadiging). (Felsenstein 2020, Gomez-Rial 2020, Siracusano 2020) De geactiveerde immuuncellen hopen zich op in de long en bevorderen daar een cytokinestorm en een tekort aan lymfocyten. (Iwasaki 2020,16 )
Met andere woorden kan een tweede besmetting veel erger verlopen dan de eerste matig verlopende besmetting: Antilichaam-Afhankelijke Versterking (Antibody Dependent Enhancement: ADE). De immuuncellen gaan te gronde. Een vicieuze cirkel is ontstaan (17) 

Een tweede mogelijkheid is dat Antilichaam Afhankelijke Versterking optreedt bij de ‘eerste’ besmetting met het SARS-CoV 2 virus doordat de patiënt in het verleden met andere coronavirussen besmet is geweest (vaak zonder dit te merken). Dat zou de reden kunnen zijn voor de ernstig verlopende COVID-19 gevallen in China in het begin van de Corona-crisis respectievelijk de plotselinge toename van de sterfte aan Corona in mei 2020 in Nederland. (Cegolon 2020, Kumar 2020) ADE wordt volgens medisch viroloog Maria Smatti ook gezien bij SARS-CoV. (Smatti 2018) 

In een studie met tien patiënten met ernstige COVID-19 werd aangetoond dat de toediening van plasma van patiënten die hersteld waren van Corona (= plasma met veel neutraliserende antistoffen) effectief was in de verbetering van het ziektebeeld en daling van het aantal virussen. (Duan 2020) Om Antilichaam-Afhankelijke Versterking-risico’s te verminderen is immunotherapie met hoge doses neutraliserende antistoffen dus aan te bevelen. (Lee 2020, Wang 2014, Botazzi 2020) 
Een sterke kans op Antibody-Dependent Enhancement (ADE) is te verwachten bij de hervaccinatie in 2022 met een mutantvirus. 
Het lijkt wijs deze hervaccinatie niet te nemen! 


7. Het risico op prion-ziekte
Prionen zijn abnormaal gevouwen, lichaamseigen eiwitten die een groot sluimerend gevaar vormen. Ze zijn besmettelijk (18) en kunnen na een incubatietijd van soms één tot meer dan dertig jaar (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Creutzfeldt-Jakob) dodelijke beschadigingen aan het centraal zenuwstelsel veroorzaken. (Hasselberg 2013) Prionen kunnen leiden tot het ontstaan van een prion-ziekte. Hierbij valt te denken aan de ziekte van Creutzfeldt Jakob (gekkekoeienziekte), Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS), de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer. 
De Amerikaanse immunoloog Bart Classen meent dat in de interactie tussen spike-eiwit en angiotensine converterend enzym 2 (ACE2) prionen kunnen ontstaan. (Classen 2021,19
Door het vrijkomen van zink (uit ACE2) kan een eiwit veranderen in een prion. (Garnier 2017) Het mogelijke resultaat is het ontstaan van een prion-ziekte. Bij vaccins kunnen veel chronische nadelige bijwerkingen optreden, lang na de vaccinatie. Sommige ongewenste bijwerkingen zoals type 1 diabetes (autoimmuunziekte) treden vaak pas 3-4 jaar na vaccinatie op. Vanwege de noodsituatie zijn gegevens over veiligheid op de korte of lange termijn losgelaten.
 Veel informatie is er over RNA bindende eiwitten en ziekten als Amyotrofische Lateraal Sclerose en de ziekte van Alzheimer. (King 2012) Een prion-ziekte zou wel eens een veel ernstiger beloop kunnen hebben dan de ziekte die men met het vaccin wil bestrijden. 

Enige belangrijke bevindingen: 
1. In het Pfizer vaccin werden RNA-gedeelten gevonden met veel uracil en guanine (UG, purinebasen), die gelinkt waren aan neurodegeneratieve ziekten. (WHO 2020) 
2. In het Pfizer vaccin is het U (uracil) vervangen door 1-methyl-3′-pseudouridylyl (Ψ), dat mogelijk in staat zou kunnen zijn tot de vorming van prionen. (Roundtree 2017) 
3. In het spike-eiwit werden aminozuurcombinaties gevonden die identiek waren aan proteïnen die gevonden werden in het centrale zenuwstelsel. (Lyons-Weiler 2020)
4. In het COVID-19 spike-eiwit werden gedeelten gevonden met een volgorde van nucleotiden, welke verwant waren aan prionen, die niet in verwante coronavirussen werden gevonden. (Tetz 2020) 
5. Cyrille Garnier, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van neurodegeneratieve ziekten, ontdekte dat zink (in het angiotensine converterend enzym 2) betrokken is bij de ontwikkeling van amyeloïd-achtige aggregaties, die uit kunnen lopen op de ziekte van Alzheimer. (Garnier 2017) 
6. Microbioloog Mark Young deed verslag van een geval van prionziekte, Creutzfeldt-Jakob disease, bij een man die eerder een infectie met COVID-19 had doorgemaakt. (Young 2020)


8. Lekkage in haarvaten door vaccin AstraZeneca 
Haematoloog en immunoloog Peter Abel maakt na de bloedstolselbijwerking van het AstraZeneca vaccin melding van een tweede zeldzame bloedaandoening: Systemic Capillary Leak Syndrome (20), ook wel bekend als Clarkson’s disease (Abel 2020). 
Mogelijk is het immuunsysteem betrokken bij het beschadigen van de bloedvaten. Zes gevallen (op 78 miljoen vaccinaties) zijn gemeld aan de EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap) en als bijwerking vastgelegd in de bijsluiter van het AstraZeneca vaccin. Dit syndroom trad vooral bij vrouwen op binnen vier dagen na vaccinatie. Een patiënt is overleden. In Nederland is één geval van dit leksyndroom voorgevallen bij iemand die het vaccin van Janssen had gekregen. (RD 2021) 

Medicijnen voor de behandeling van ernstige COVID-19 
Intensivist-anesthesioloog Sjoerd Thijsse vindt het frustrerend dat een goed medicijn tegen Covid-19 (nog) niet bestaat. ‘Wat we doen is in feite symptoombestrijding. 
Met ontstekingsremmers proberen we wel wat te bereiken, maar het effect is matig. Bovendien moet je daarmee erg voorzichtig zijn omdat ze het immuunsysteem platleggen.’ (Costerus 2021) 
Zijn advies is dat iedereen gezien moet worden door de huisarts, die een anamnese moet afnemen en lichamelijk onderzoek moet doen. Bij verdenking van Corona moet er onderscheid gemaakt worden tussen hoogrisico- en laagrisicopatiënten. Sowieso is een gezond voedings- en bewegingspatroon aan te bevelen. 

Bij hoogrisicopatiënten adviseert huisarts Rob Elens (Elens 2020): 
- 6000 IU vitamine D (21) per dag, of meer wanneer de bloedwaarde bekend is 
- 6000 mg vitamine C (22) per dag 
- 45 mg zinkmethionine per dag 
- 24 mg broomhexine per dag 
- Ivermectine 18 mg per dag, op dag 1, 3 en 7 of 600 mg hydroxychloroquine (23) per dag
  gedurende 4 dagen 
- 200 mg doxycycline per dag voor 7 dagen.

Bij een laagrisicopatiënten zou naast gezonde voeding aan te bevelen zijn extra voedingssupplementen om het immuunsysteem te versterken: vitamine C (2 maal daags 1000 mg vitamine C), vitamine D (20-40 microgram per dag), zinkcitraat of zinkmethione of zinkAC (25 mg per dag), quercetine (1 tablet per dag, 24)

Veelbelovend voor de behandeling van COVID-19 is het middel Imatinib, een middel dat voorgeschreven wordt bij onder meer leukemie en maagkanker. Het zou de vaatlekkage en daarmee de sterfte halveren en de ligduur op de ic met een week bekorten. Het paardenmiddel Dexamethason, dat de hele immuniteit platlegt, nu veel ingezet wordt bij ernstig zieke COVID-19 patiënten, zorgt voor 35% minder sterfte. Voordeel van Imatinib is dat het patentvrij is, relatief goedkoop en lang houdbaar. Waarom dit middel niet snel inzetten in plaats van eerst zeer uitgebreide onderzoeken te eisen? Hier wordt met ongelijke maten gemeten: het ‘vaccin’ is na enkele maanden onderzoek zomaar ingezet voor massavaccinatie, terwijl het experimenteel is tot 2023. (Costerus 2021b)

Ook: waarom effectief blijkende middelen als ivermectine en mogelijk hoge doses vitamine C (per infuus) niet inzetten? Omdat het eerste middel off-label is en het tweede middel ‘slechts’ een vitamine (waar de farmaceutische industrie niets aan kan verdienen)? Hoe zit het dan met het ‘vaccin’. Dat tot 2023 slechts een experimentele status heeft …

Iedereen die werkzaam is in de zorg zou preventief bijvoorbeeld ivermectine (of antivirale middelen) kunnen nemen. 
Over ivermectine het volgende bericht: in een verpleeghuis in Toronto (gemiddelde leeftijd van de bewoners was 90 jaar) was op een afdeling sprake van een uitbraak van scabiës (schurft) én COVID-19. Alle patiënten met schurft en ook alle stafleden kregen ivermectine. Wat bleek nu? Niet alleen de schurft verdween, maar bij de patiënten met COVID-19 was geen sprake van sterfte of hospitalisatie. Terwijl op andere afdelingen waar geen schurft was, en dus geen ivermectine was toegediend, een groter aantal patiënten COVID-19 had en de sterfte bedroeg 4-9%. (Bernigaud 2021, Hibberd 2020) Iemand die gevaccineerd is kan nog wel besmet worden. Weliswaar word je niet meer zo ziek als je gevaccineerd bent maar je kunt nog steeds besmettingen overdragen op zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde personen in je directe omgeving. (Maastricht UMC 2021) Hetzelfde geldt mogelijk voor de prionen.


Samenvatting, puntsgewijs 
1. ‘COVID-19 is een vreselijke pandemie met zeer veel doden.’ In werkelijkheid zijn er wereldwijd 2-3 miljoen mensen overleden aan COVID-19. Op bijna 8 miljard wereldbewoners gaat het dan om een percentage van 0,00003125%. Ter vergelijking: tijdens de Spaanse griep overleden 50 miljoen mensen, 3-6% van de toenmalige wereldbevolking. Dát is een pandemie. In de winter 2017-2018 waren er 9500 influenza-doden. In de winterperiode 2019-2020 een vrijwel even groot aantal. De Infection Fatality Rate (IFR) van COVID-19 is 0,23% en voor mensen ónder 70 jaar 0,05%. De IFR voor seizoensgriep bedraagt ongeveer 0,1%. Conclusie hier is geen sprake van een pandemie, maar van een epidemie.
2. Volgens RIVM-voorman Jaap van Dissel ‘heeft 98% van de bevolking niet veel te vrezen van deze ziekte. 1 ½ % opname op de corona-afdeling van het ziekenhuis, ½ % opname op de intensive care’. Hoezo dan massa-vaccinatie? Inclusief voor kerngezonde jongeren …??
3. Voor het eerst is, en dat zonder de vereiste onderzoekstijd van 10-15 jaar, in enkele maanden tijd een nieuw soort vaccin geïntroduceerd: een mRNA vaccin. 
4. Uit de Staatscourant van 28 october 2020 blijkt dat het bij dit ‘vaccin’ om gentherapie gaat. 5. De langetermijneffecten van dit ‘vaccin’ zijn niet bekend. Een kans bestaat dat mogelijk te verwachten zijn: genetische veranderingen/ziekten, ontstekingen, auto-immuunziekten, overgevoeligheidsreacties, bloedstolling, zeer ernstig: een Antibody Dependent Enhancement 15 (met mogelijk dodelijk verloop), zeer ernstig: een prion-ziekte en tot slot lekkende bloedvaten. 
6. Enige adviezen worden genoemd voor behandeling van hoogrisico- en laagrisicopatiënten. Zeer bijtijds dient bij de hoogrisicopatiënten begonnen te worden met een zuurstofmasker, ivermectine, doxycyline, vitamine D en C (hoge doses), zink. De gang naar de intensive care dient zoveel mogelijk vermeden te worden. De vraag is trouwens of met de beademingsapparatuur van het IC het virus juist niet door de long wordt geblazen.

Eindconclusie 
De huidige aanpak van de coronacrisis is onjuist. 
Er is één keus gemaakt: ‘naar Van Dissel luisteren we niet, namelijk dat 98% er weinig last van heeft’ en dús ook geen vaccin nodig heeft, we kúnnen niet anders: er is een levensgevaarlijke ziekte die rondwaart (?) en er is slechts één (wonder)middel dat ons kan redden: hét vaccin! En: alles moet hiervoor wijken! 
De critici zijn allemaal complotdenkers en wappies, luister niet naar hen! De trein met de lockdowns, de mondkapjes, de 1 ½ meter samenleving, de intelligente lockdowns, de avondklok, de failliete bedrijven, depressie, angst, zelfmoord (onder jongeren) dendert door en sluit de ramen potdicht voor de adviezen van wijze mannen en vrouwen. Steeds absurdere stappen worden genomen. Zoals vaccins die beslist niet ongevaarlijk zijn, massavaccinatie die nu ook al inhoudt de vaccinatie van kerngezonde jongeren (12-18 jaar) etcetera. 

Het wordt tijd dat deze trein stopt en diverse politici en artsen wakker worden. 
Medici: stop met protocollen, maar zet in op de versterking van het immuunsysteem van de bevolking. Zet middelen in, desnoods als ze off-label zijn of ‘slechts’ vitaminen of mineralen, waar weinig aan te verdienen is. Een indringende vraag: wat prefereert? De protocolbehandeling (die zoals intensivist Thijsse al aangaf onvoldoende oplevert) of off-label middelen en vitaminen die wel punten scoren voor de patiënt?! 
Wat of wie staat centraal? Het protocol of de patiënt? 
Als bij de helft van de bevolking sprake is van overgewicht is er werk aan de winkel, als er veel diabetes type 2 is idem (afvallen), als er een hoge bloeddruk of hartziekte is zijn voedingsadviezen en beweging onder leiding van een fysiotherapeut een must enzovoorts. Politici: stop met een weg die uiteindelijk meer schade oplevert dan voordeel. 

En neem tot elke prijs geen nieuwe vaccinaties in 2022 en daarna vanwege de kans op een totale ontwrichting van het immuunapparaat! 


Ruud van der Ven, voormalig huisarts en wetenschapper

Juni 2021 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Referenties 
Abel P., What is capillary leak syndrome and is it linked to the AstraZeneca Vaccine?, 11 April 2021, The Conversation. https://theconversation.com/what-is-capillary-leak-syndrome-and-is-it-linked-to-the-astrazenecavaccine-158812 
Almahdi M., Wat is het Cytokine Storm-syndroom?, 2021, https://nl.m-almahdi.com/cytokine-storm-syndrome48424b84b-6462a 
Amirian E.S., Potential fecal transmission of SARS-CoV-2: Current evidence and implications for public health, June 2020, International Journal of Infectious Diseases 95:363–370. 
Bahl K., Preclinical and clinical demonstration of immunogenecity by mRNA vaccines aganst H10N8 and H7N9 influenza viruses, 7 juni 2017, Mol Ther. 25(6):1316-1327. 
Bechtold D.A., Axonal protection in experimental autoimmune neuritis by the sodium channel blocking agent flecainide, January 2005, Brain 128(Pt 1):18-28. 
Bernigaud C., Oral ivermectin for a scabies outbreak in a long-term care facility: potential value in preventing COVID-19 and associated mortality, June 2021, Br J Dermatol. 184(6):1207-1209. 
Beyerstedt B., COVID-19: angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) expression and tissue susceptibility to SARS-CoV-2 infection, 3 January 2021, European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases 40(5):905-919. 16 Borger P., Buitenparlementaire onderzoekscommissie 2020. Tussenrapportage. Bevindingen en getuigenverhoren over de overheidsmaatregelen in het kader van COVID-19. 14. Proces-verbaal van verhoor van getuige-deskundige dr. Pieter Borger, 21 november 2020, uitgeverij De Blauwe Tijger, pag. 70-76. 
Borger P., Moleculair bioloog waarschuwt: ‘Zo kan het coronavaccin je DNA veranderen’, 29 november 2020, NFN Nieuws. 
Bottazzi M.E., Coronavirus vaccine-associated lung immunopathology – What is the significance?, October 2020, Microbes and Infection 22(9):403-404. 
Brussen B., ‘Hoogleraar: Maatregelen tegen corona veroorzaken extreem meer schade dan virus zelf’, 3 november 2020, Thepostonline. 
Castelli V., Cytokine storm in COVID-19: “When you come out of the storm, you won’t be the same person who walked in”, 2 September 2020, Front. in Immunol. 11:2132. 
Cegolon L., Hypothesis to explain the severe form of COVID-19 in Northern Italy, June 2020, BMJ global health 5(6):1-5. 
Classen J.B., Covid-19 RNA based vaccines and the risk of prion disease, 18 January 2021, Microbiology & Infectious Diseases 5(1):1-3. 
Costerus M., Voorzichtige afname druk coronazorg merkbaar, 21 mei 2021, Reformatorisch Dagblad. 
Costerus M., Kankermedicijn lijkt effectief tegen corona: wel meer onderzoek nodig, 19 juni 2021b, RD. 
Cytokine Storm, Sino Biological. https://kr.sinobiological.com/resource/cytokines/cytokine-storm 
De Jongste W., Borger P. Hoe werkt een vaccin? Een beschrijving van 7 verschillende soorten, februari 2021. Weet Magazine pag. 20-25. 
Duan K., Effectiveness of convalescent plasma therapy in severe COVID-19 patients, 28 April 2020, Proc Natl Acad Sci USA 117(17):9490-9496. 
Ehrenfeld M., Covid-19 amd autoimmunity. August 2020, Autoimmun Rev. 19(8):102597. Elens R., Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. Tussenrapportage. Bevindingen en getuigenverhoren over de overheidsmaatregelen in het kader van COVID-19, 33e getuige, 2021, uitgeverij De Blauwe Tijger, pag. 148-152. 
EMA, Assessment Report. Covid-19 vaccine Moderna, 11 March 2021, European Medicine Agency, pag. 1-154, Procedure no. EMEA/H/C/005791/0000. 
Faigenbaum D.C., Cytokine storm, 3 December 2020, N Engl J Med 383(23):2255-73. Farschadpour F., Antibody-Dependent Enhancement and the critical pattern of COVID-19: Possibilities and considerations, 21 April 2021, Medical Principles and Practice. 
Felsenstein S., COVID-19: Immunology and treatment options, June 2020, Clin Immunol. 215:108448. 
Garnier C., Zinc binding to RNA recognition motif of TDP-43 induces the formation of amyloid-like aggregates, 28 July 2017, Sci Rep. 7(1): 6812. 
Gomez-Rial J., Role of Monocytes/Macrophages in Covid-19 Pathogenesis: Implications for Therapy, 22 July 2020, Infect Drug Resist. 13:2485-93. 
Gough K.C., Prion transimission. Prion excretion and occurrence in the environment, October-December 2010, 4(4):275-282. 
Gupalo E., Human platelets express CAR with localization at the sites of intercellular interaction, September 2011, Virology Journal 8(1):456. 
Hasselberg R., We hebben geen prionen probleem ..., 25 februari 2013. https://www.drweigert.com/nl/blog/prion/ 
Hengel W. van, Omega 3-vetzuren, Vitamine D, Coronasterfte, 13 februari 2021, RD Magazine, pag. 37. 
Hibberd J., COVID-19 coincidence of anti-scabies medicine in Toronto nursing home – Turning Point?, 23 June 2020. https://www.youtube.com/watch?v=8XCYzpHBEkI 
Ioannidis J.P.A., Global perspective of COVID-19 epidemiology for a full-cycle pandemic, December 2020, European Journal of Clinical Investigation 50(12):e13423. 
Iwasaki A., The potential danger of suboptimal antibody responses in COVID-19, June 2020, Nature reviews Immunology 20(6):339-41. 
Kanduc D., On the molecular determinants of the SARS-CoV-2 attack, June 2020, Clin Immunol. 215:108426. 
King O.D., The tip of the iceberg: RNA-binding proteins with prion-like domains in neurodegenerative disease, 26 June 2012, Brain Res. 1462:61-80.
 Klok F. A., Incidence of thrombotic complications in critically ill ICU patients with COVID-19, July 2020, Thromb Res. 191:145-147. 
Kompanje E.J.O., COVID-19, blogs 2020-2021. https://kompanje.org/category/covid-19/ Kroeze W., Bevorderen gezonde leefstijl gaat iedereen aan, 19 mei 2021, Reformatorisch Dagblad.
Kruglikov I.L., The role of adipocytes and adipocyte-like cells in the severity of COVID-19 infections, July 2020, Obesity 28(7):1187–1190. 
Kumar R., Is there antibody-dependent enhancement in SARS Coronavirus 2?, May 2020, J Family Med Prim Care 9(5):2589-90. 17 
Lamers M.M., SARS-CoV-2 productively infects human gut enterocytes, 3 July 2020, Science 369(6499):50-54. 
Lammers A.J.J., Early hydroxychloroquine but not chloroquine use reduces ICU admission in COVIR-19 patients, December 2020, Journal of Infectious Diseases, 101:283-289. 
Lee W.S., Antibody-dependent enhancement and SARS-CoV-2 vaccines and therapies, October 2020, Nature Microbiology 5(10):1185-1191. 
Lyons-Weiler J., Pathogenic priming likely contributes to serious and critical illness and mortality in COVID-19 via autoimmunity, 9 April 2020, Journal of Translational Autoimmunity 3: 100051. Maastricht UMC, Gevaccineerd maar toch nog besmettelijk, 18 mei 2021. https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/gevaccineerd-maar-toch-nog-besmettelijk 
Mersbergen S. van, Een coronpatiënt op de intensive care van het VUmc, 30 oktober 2020, Het Parool. 
Negro F., Viewpoint. Is antibody dependent enhancement playing a role in COVID-19 pathogenesis?, 16 April 2020, Swiss Medical Weekly (Collection 2020.15-16) 150:w20249. Peeters C., Het SARS-CoV-2-virus lijkt de plaats ingenomen te hebben van de jaarlijkse griepepidemie. Snelheid beslissingen loopt voorbij aan adequate analyse van data, 7 januari 2021, HP/De tijd. 
Porsius A., Corona onder de loep, hoofdstuk18, 23 september 2020; hoofdstuk 19, 5 oktober 2020; hoofdstuk 21, 29 oktober 2020; hoofdstuk 22, 10 november 2020; hoofdstuk 23, 24 november 2020; hoofdstuk 24, 5 december 2020. 
Porsius A. Corona onder de loep, hoofdstuk 27: Het Pfizer-BioNTech vaccin: enige bijzonderheden, 23 januari 2021. Hoofdstuk 28. Het Oxford AstraZeneca vaccin, Het Janssen-Johnson & Johnson vaccin, 5 februari 2021, Hoofdstuk 34, 24 april 2021. 
RD, Nieuwe bijwerking voor vaccin AstraZeneca, 12 juni 2021, Reformatorisch Dagblad. Redactie wetenschap, Ivermectine, een middel dat al decennia wordt gebruikt tegen worminfecties en bij schurft, blijkt uitstekend te helpen tegen COVID-19, 19 november 2020, RD. Ricke D.O., Kawasaki disease, multisystem inflammatory syndrome in children: antibody-induced mast cell activation hypothesis, 12 May 2020, J Pediatrics Pediatr Med. 4(2):1–7. Ricke D.O., Two different Antibody-Dependent Enhancement (ADE) riks for SARS-CoV-2 antibodies, 24 February 2021, Front. Immunol. 12:640093. 
Rijkers G., Overgevoelige reacties op coronavaccinatie, 2021, Ned Tijdschr Med Microbiol 29(1):27-36. 
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Creutzfeldt-Jakob ziekte van, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. https://lci.rivm.nl/richtlijnen/creutzfeldt-jakob-ziekte-van RIVM, Creutzfeldt-Jakob klassiek, 14 januari 2020. https://www.rivm.nl/creutzfeldt-jakob-klassiek 
RIVM, De ziekte COVID-19, wijzigingsdatum 28 april 2021. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/ziekte 
Rossetti C.A.: High dose of ascorbic acid used in SARS Covid-19 treatment: scientific and clinical support for its therapeutic implementation, June 2020, Ars Pharm. 61(2):145-148. Roukema M., Lockdown raakt kwetsbaar gezin extra hard, 29 mei 2021, Reformatorisch Dagblad. 
Roundtree I.A., Dynamic RNA modifications in gene expression regulation, 15 June 2017, Cell. 169(7): 1187- 1200. 
Schreeuw om leven, Welke coronavaccins gebruiken cellen van geaborteerde kinderen en hoe?, 7 januari 2021. 
Shimabukuro T.T., Reports of Anaphylaxis After Receipt of mRNA COVID-19 Vaccines in the US—December 14, 2020-January 18, 2021, 16 March 2021, JAMA 325(11):1101-1102. Siahkali S.J.M., Safety and effectivity of high-dose vitamin C in patients with COVID-19: a randomized openlabel clinical trial, 11 February 2021, Eur J Med Res 26:20. 
Siracusano G., Humoral Immune Responses in COVID-19 Patients: A Window on the State of the Art, 15 May 2020, Frontiers in immunology 11:1049. 
Smatti M.K., Viral-Induced Enhanced Disease Illness, 5 December 2018, Front Microbiol. 9:2991. 
Talotta R., Do Covid-19 RNA based vaccines put at risk of immune-mediated diseases?, March 2021, Clin Immunol. 224:109665. 
Tetz G., SARS-CoV-2 prion-like domains in spike proteins enable higher affinity to ACE2. Preprint. 2020. Tirado SM, Yoon KJ (2003). "Antibody-dependent enhancement of virus infection and disease”, 1 January 2003, Viral Immunology 16(1):69–86. 
Wang E.Y., Diverse functional autoantibodies in patients with COVID-19, 12 December 2020, medRxiv preprint. 
WHO, International Non Proprietary Names Program: 11889. 9/2020. 
Wit E. de, SARS and MERS: recent insights into emerging coronaviruses, August 2016, Nat. Rev. Microbiol. 14(8):523–534. Wit D. de, Prikken ja of nee? Alle voors en tegens van corona-vaccinatie, 2021. Het gaat er in en kan er nooit meer uit!, onder andere pag. 77. Wit B. de, Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. Tussenrapportage. Bevindingen en getuigenverhoren over de overheidsmaatregelen in het kader van COVID-19, 16e getuige, 2021, uitgeverij De Blauwe Tijger, pag. 81-84. 18 
Young M.J., Creutzfeldt-Jakob disease in a man with COVID-19: SARS-CoV-2-accelerated neuro degeneration?, 2020, Brain, Behavior, and Immunity 89: 601-603 
Young B.E., Viral dynamics and immune correlates of COVID-19 disease severity, 28 August 2020, Clin Infect Dis. ciaa 1280. Zhang J., Pilot trial of high-dose vitamin C in critically ill COVID-19 patients, 9 January 2021, Annals of Intensive Care 2(1).


Voetnoten
1 Onder meer is bij deze inleiding gebruik gemaakt van Prikken, ja of nee? van Daan de Wit en de blogs van klinisch ethicus Erwin Kompanje.

2 Dit vaccin kan narcolepsie (mensen die ook overdag plotseling in slaap vallen) en het syndroom van Guillain-Barré veroorzaken.

3 Het percentage van de mensen, die besmet zijn met het virus en er aan zijn overleden.

4 Bij de A-ziekte ebola leidt 30% van de besmettingen tot de dood.

5 Omdat de cijfers van het RIVM en de GGD’s wetenschappelijk onbetrouwbaar zijn is de hoogleraar academische strategie Bob de Wit uitgegaan van de betrouwbare cijfers van het CBS (Centraal Bureau Statistiek). Daaruit bleek dat bij de categorie boven 80 jaar er sprake was van een oversterfte van 0,37% (verouderd immuunsysteem). Ongeveer 2/3 van de oversterfte viel voor een groot deel te verklaren door vergrijzing (80+ers). Het CBS meldt: oversterfte in de 1e golf (tot en met juni) 10.000 personen, oversterfte in de 2 e golf (vanaf september) wordt geschat op ruim 1500. Totaal ongeveer 12000. ((Van Mersbergen 2020) Tijdens het influenza-seizoen 2017-2018 overleden 9500 mensen meer dan in een normale winter. De vraag is waarom er toen geen uitgebreid onderzoek plaatsvond en er geen lockdowns werden afgekondigd. (De Wit 2021) Immunoloog Carla Peeters merkt op: ‘Het coronavirus lijkt de plaats ingenomen te hebben van de jaarlijkse griepepidemie. De verschijnselen van Covid 19 en influenza of andere bovenste luchtweginfecties zijn dan ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. Om die reden rapporteert het CDC vanaf juli 2020 een combinatie van influenza, pneumonie en Covid 19.’ (Peeters 2021)

6 In plaats van te investeren in ‘vaccins als enige oplossing’ zou het beter zijn te investeren in het bevorderen van gezonde leefstijl bij de zo kwetsbare groepen met overgewicht (afvallen onder leiding van een diëtiste), hart- en vaatziekten (gezonde voeding, beweging), Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD: stoppen met roken, desnoods een verbod op het verkopen van rookwaren), ouderdomssuikerziekte (afvallen, gezonde voeding, beweging) enzvoorts. Lector zorg voor voeding en gezondheid Willemieke Kroeze geeft aan dat een groot deel van deze ziekten ‘voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl. Bij diabetes mellitus type 2 (ouderdomssuiker), de meest voorkomende vorm van suikerziekte, gaat dat om een vermindering van 90%, bij hart-en vaatziekten om 70% en bij dikkedarmkanker om 50%’. Zij sluit af met de conclusie: ‘Juist de overheid kan een rol spelen in het beïnvloeden van de omgeving. De Raad Volksgezondheid en Samenleving adviseerde begin april onder andere om gezond eten te stimuleren via wetgeving. Wetgeving die het gemeenten mogelijk maakt om het aantal fastfoodwinkels en snackbars in te perken. Een btw-verlaging op gezond eten, zoals fruit en groenten, of het invoeren van een suikertaks. Of bijvoorbeeld een verbod op reclame voor ongezond voedsel … Bovendien zijn preventieve maatregelen ook noodzakelijk om de vraag naar zorg en de zorgkosten in de toekomst beheersbaar te houden. Belangrijk, want we hebben het afgelopen jaar maar al te goed ervaren wat ‘druk op de zorg’ betekent.’ (Kroeze 2021)

7 Vanuit de Universiteit Leiden werd onderzoek gedaan naar eventuele veranderingen in (onveilige) thuissituaties van kinderen tijdens de eerste lockdown. De onderzoekers schatten in dat 40.000 kinderen in die periode mishandeling meegemaakt hebben. (Roukema 2021)

8 Aerosolen bestaan uit een wolk van grote (> 5-10 µm) en kleine fijne druppels (< 5 µm) en druppelkernen. De kleine druppels en druppelkernen kunnen een grotere afstand afleggen en met name druppelkernen blijven langer in de lucht hangen (WHO). 

9 Onderzoekers van het Hubrecht Institute in Utrecht, Erasmus MC Universitair Medisch Centrum Rotterdam en Universiteit Maastricht hebben ontdekt dat het coronavirus SARS-CoV-2, dat COVID-19 veroorzaakt, darmcellen kan infecteren en zich daar kan vermenigvuldigen. Een derde van de patiënten heeft ook maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Bovendien kan het virus lang na het verdwijnen van de ademhalingssymptomen nog in de menselijke ontlasting worden opgespoord. Dit suggereert dat het virus zich ook kan verspreiden via zogenaamde “fecaal-orale besmetting”. Hoewel de ademhalingsorganen en organen van het maagdarmkanaal erg verschillend lijken, zijn er enkele belangrijke overeenkomsten. Een bijzonder interessante overeenkomst is de aanwezigheid van de ACE2-receptor*, de receptor waardoor het SARS-CoV-2 virus, dat COVID-19 veroorzaakt, de cellen kan binnendringen. De binnenkant van de darm zit vol met ACE2- receptoren.* Bart Haagmans van het Erasmus MC vraagt zich of SARS-CoV-2 in de darmen van COVID-19 patiënten een significante rol speelt bij de overdracht tussen personen. ‘Onze bevindingen geven wel aan dat we deze mogelijkheid moeten onderzoeken.’ (Hubrecht Institute 2020) *De angiotensine-converterend enzym receptor zit op het membraan aan de buitenkant. 

10 Zeer kleine, reactieve moleculen in ons lichaam, die schade veroorzaken in de weefsels.

11 Endocytose is het proces waarbij de cel stoffen opneemt die door het celmembraan werden ingesloten. De stoffen die het celmembraan door mogen, worden ingesloten doordat het celmembraan verder naar binnen toe instulpt, totdat het uiteindelijk een zelfstandig blaasje (vesikel) vormt, het endosoom.

12 In vet: RvdV. 9 Geen twijfel is er over de opname van het DNA van de Recombinant vectorvaccins in het kernDNA. (AstraZeneca, Janssen, Sputnik).Bij coronavaccinatie is sprake van gentherapie.

13 In de kern wordt dit spike-DNA overgeschreven naar mRNA, dat reist naar de ribosomen en daar overgeschreven wordt in spike-eiwitten.

14 Een oppervlaktespanning-verlagende fysiologische stof (lipoproteïne) onder andere afgescheiden door de wand van de longblaasjes, welke bijdraagt aan de elasticiteit van het longweefsel. Daardoor blijven de longblaasjes open.

15 Het virusantistofcomplex wordt opgenomen door de receptor van de fagocyten (= vreetcellen) en doeltreffend opgeruimd.

16 Een belangrijke factor bij de progressie van COVID-19 is de toename van het ontstekingsmolecule prostaglandine E2, waardoor mestcellen histamine gaan afgeven. Hierdoor treedt vaatverwijding op, lage bloeddruk (tot shock), benauwdheid en hartfalen. (Ricke 2020)

17 Met nadruk zij vermeld dat deze zeer ernstige reacties niet bij iedereen gezien worden; mensen met een zeer sterk immuunsysteem staan sterker in hun schoenen.

18 De ‘schuurziekte’ (schapen, geiten) en een sponsvormige hersenafwijking bij herten wordt gemakkelijk op de mens overgedragen, vooral bij daartoe gevoelige individuën. Overdracht van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) en de gekkekoeienziekte (BSE, runderen) vindt vooral plaats door het eten van besmet voedsel (besmet rundvlees met zenuw- of lymfoïd weefsel) of voedingssupplementen met besmet orgaanweefsel (celtherapie). De meest waarschijnlijke infectieroute is opname via de mond, waarbij de prionen zich vermenigvuldigen in de lymfoïde weefsels van de darm. Van daaruit vindt verspreiding plaats naar de andere lymfoïde weefsels als de milt, lymfeklieren, de keelamandelen en de appendix. Via het zenuwstelsel van het spijsverteringskanaal kan verspreiding plaatsvinden naar het centrale zenuwstelsel. (Gough 2010) De ziekte van Creutzfeldt-Jakob treft merendeels oudere mensen en heeft een dodelijke afloop gemiddeld 5 maanden na het begin van de symptomen. (RIVM, Creutzfeldt-Jakob klassiek). Naast de klassieke vorm van CJD bestaat nog een variant-vorm die specifiek gerelateerd is aan de BSE. Deze treedt op jongere leeftijd op, gemiddeld 30 jaar; zij overlijden na gemiddeld twaalf tot veertien maanden. (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Creutzfeldt-Jakob) De incubatietijd van prionen-ziekte via COVID vaccins zou wel eens een stuk korter kunnen zijn dan via de orale route.

19 De uitleg is verwerkt in het artikel van Classen en de uitgebreidere versie van dit document.

20 Lekkages in de haarvaten van het lichaam.

21 Lijkt zich te kunnen binden aan het spike-eiwit zodat het de cellen niet kan binnendringen. (Van Hengel 2021)

22 Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het therapeutisch effect van hoge doseringen vitamine C, intraveneus toegediend (infuus) bij SARS-CoC-19 patiënten op de ICU. Het onderzoek van de Italiaanse apotheker Cristian Rossetti is zonder meer positief te noemen: de met vitamine C behandelde groep (12-16 gram per dag) bleef korter op de ICU, had minder dagen beademing nodig, bleef korter in het ziekenhuis, de sterfte vergeleken met de niet met vitamine C behandelde groep was veel lager: 29,8% versus 46,3%. Hun advies: standaard 10 gram vitamine C toedienen opgelost in fysiologisch zout. (Rossetti 2020). De Chinese apotheker Jing Zhang verrichtte een onderzoek (toediening vitamine C) bij kritisch zieke COVID-19 patiënten en stelde vast dat zij vergeleken met de controlegroep sneller een normale bloeddruk hadden, een kortere ICU opname en een betere prognose. Het onderzoek van Zhang liet bij de toegediende dosis van 24 gram vitamine C per dag geen verschil in sterfte zien, wel was de oxygenatie beter en de IL-6 lager dan in de controlegroep, die alleen anti-bacterieel water kreeg. (Zhang 2021) Een ander onderzoek liet helemaal geen verschil zien in sterfte, morbiditeit en verblijf op ICU of in ziekenhuis, waarbij de behandelde groep 6 gram vitamine C kreeg toegediend en verder net als de controlegroep de proteaseremmers Lopinavir en Ritonavir. (Siahkali 2021)

23 Internist-infectioloog Jolanda Lammers verrichtte een studie waarbij HCQ (hydroxycholoroquine) toegediend werd aan COVID-19 patiënten. Het resultaat van de studie was dat er 53% minder kans was voor een opname op de intensive care. (Lammers 2020) De stichting Werkgroep Antibioticabeleid heeft haar studie niet opgenomen in hun literatuurlijst. 24 Mits uw huisarts hier geen bezwaar tegen heeft.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten