Jom Hasjoa-herdenking
Waar ooit het Jodendom en Christendom floreerde, wint het islamisme op radicale wijze steeds meer terrein.
door Mathilde van Vliet
Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.
Bron
Een groot gezelschap van rond de 800 mensen komen samen om op een respectvolle wijze stil te staan bij de Shoa. Hier in de Hollandsche Schouwburg waar indrukwekkende toespraken worden gehouden van ooggetuigen, nabestaanden, politici die de aandacht vestigen op wellicht de grootste wond van de afgelopen decennia die in Nederland en de omringende landen heeft geslagen.
In de loop de jaren is duidelijk geworden dat het antisemitisme groeiende is, met name vanuit bevolkingsgroepen met een islamitische achtergrond, waarbij vooral medelanders met een Marokkaanse en Turkse achtergrond het grootse aandeel leveren. In Nederland wordt het per dag erger. Nederlandse burgers met een joodse achtergrond durven ternauwernood met een keppeltje over straat, laat staan dat ze er openlijk voor uitkomen joods te zijn. Ze worden bespuugd op straat door Marokkaanse jongens, op internet worden ze met de dood bedreigd, Facebook laat haatdragende pagina’s gewoon bestaan en media vertellen opzettelijk leugens over Israël.
Een grotere groep islamieten uit landen als Syrië en Afrika zijn in groten getale onderweg om zich hier te vestigen, onder het mom "vluchtelingen".
Een grotere groep islamieten uit landen als Syrië en Afrika zijn in groten getale onderweg om zich hier te vestigen, onder het mom "vluchtelingen".
Jom Hasjoa 2015
Sinds mijn column van twee jaar geleden op16 april “Jom Hasjoa, dodenherdenking versus voortschrijdend antisemitisme en islamisme” blijkt de Jodenhaat alleen maar verder toegenomen.
"Een volk dat voor Turkse sultannen zwicht", schreef Esther Voet voor Jalta op 18 april jl. in een land waar bovendien het Mein Kampf aan populariteit wint is zorgelijk voor de toekomst van Europa, temeer er miljoenen Turken in Duitsland en Nederland aanhanger zijn van Erdogan en Mein Kampf massaal kopen.
De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking), het ontsteken van herdenkingslichten en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.
Programma Jom Hasjoa-herdenking
24 april 2017
Aanvang 19.00 uur
- Muziek: Leon Stein (1935), Adagio uit Chassidische Suite door Eleonore Pameijer (fluit)
- Toespraak door Eric van der Burg, Locoburgemeester van Amsterdam
- Ontsteken van zes fakkels door vertegenwoordigers van joodse (jeugd) organisaties: AMOS, Beit Ha’Chidush, Bné Akiwa, Haboniem-Dror beHolland, Jong LJG/Netzer, Israëlische jeugd
- Muziek: Leo Smit (1900-1943), Zigeunerleven door Eleonore Pameijer (fluit)
- Toespraak door de heer Aviv Shir-On, ambassadeur van Israël
- Jizkor (herdenkingsgebed) door rabbijn Awraham Rosenberg
- Kaddiesj (gebed voor de doden) door rabbijn Awraham Rosenberg
- Muziek: Jeff Hamburg (1956), Joshe Kalb Suite door Eleonore Pameijer (fluit)
- Toespraak door de heer Rudie Cortissos
- Toespraak namens de jongeren door Chaya Rodrigues Pereira
- Partizanenlied Zog nit kejnmol tezamen met chazan Daniël ten Brink
- Twee minuten stilte
- Wilhelmus en Hatikva
Locatie:
Hollandsche Schouwburg
Plantage Middenlaan 24
1018 DB Amsterdam
Deuren open: 18.00 uur
Meer informatie: evenementen@jck.nl
Amsterdam, 24 april 2017
Geen opmerkingen:
Een reactie posten