zondag 16 oktober 2016

Linkse Radicale Wereld Verandert (letterlijk) Van Kleur



Naar aanleiding van de analyse over extreem links geweld hier een gedeelte van de tekst uit het artikel van de Nieuwe Revu, oktober 2016.
In het artikel wordt gerefereerd wordt aan de overval op de Pax-bank in Duitse stad Aken waar op 19 november 2014 een gewelddadige overval plaats vond. De naam “pruikenbende” verwijst naar de met pruiken getooide overvallers.
 
 
NU OOK 'MULTICULTUREEL' LINKS VERZET
Het luidruchtige verzet van extreemlinks tegen 'vermeend racistisch politiegeweld' Is een recente ontwikkeling die de veiligheidsdiensten zorgen baart.
Zo heeft een aantal anarchisten van de Anti-Fascistische Aktie (AFA) in augustus een gebiedsverbod opgelegd gekregen vanwege hun rol tijdens de rellen in de Haagse Schilderswijk. De achterstandswijk was vorig jaar zomer meerdere dagen het toneel van hevige onlusten, die ontstonden na een uit de hand gelopen demonstratie tegen politiegeweld. Aanleiding was de dood van Mitch Henriquez.
De Arubaan kwam om het leven na zijn aanhouding door de politie op het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Een aantal aan AFA gelieerde activisten zou volgens de gemeente gedurende de vierdaagse opstand een opruiende rol hebben gehad.

De antiracisme- en pro-mensenrechtenclubs, die vaak eveneens bij dergelijke protesten vertegenwoordigd zijn, zorgen er volgens onderzoeksjournalist en extreemlinks-kenner Peter Siebelt bovendien voor dat de linkse radicale wereld (letterlijk) van kleur aan het veranderen is. "Het extreemlinkse landschap wordt steeds multicultureler. Je ziet bijvoorbeeld dat personen die actief zijn bij clubs als BlackLivesMatter ook bij AFA zijn aangesloten. Vooral binnen de antiracismebewegingen staat er nu een nieuwe generatie klaar die behoorlijk aan het radicaliseren is.'
(…)
Gewelddadige bankovervallen, ondergedoken ultralinkse terroristen en rellen tegen radicaal-rechts: extreemlinks staat weer volop in de spotlights van de politie en veiligheidsdiensten.
Moeten we vrezen vooreen opleving van links-radicaal geweld?
'Een dode bij een confrontatie met extreemrechts kan de vonk zijn waardoor het conflict ineens kan escaleren.


ONDOORZICHTIG LINKS BOLWERK
 Volgens de veiligheidsdiensten is het extreemlinkse landschap in Nederland divers en diffuus. Vanwege het gebrek aan transparantie  is het moeilijk te zeggen hoeveel links-radicalen er in ons land rondlopen.
Schattingen lopen uiteen van zevenhonderd tot drieduizend .De vraag is; wie reken je mee? Er zijn communisten, socialisten,antifascisten,asielextremisten, dierenactivisten,anarchisten, milieufanaten, krakers en talloze andere linkse idealisten met allemaal hun eigen bewegingen en gelegenheidsformaties.
De gezelschappen hebben deels hun eigen agenda, maar ondersteunen ook regelmatig elkaars activiteiten. Zo trekken volgens de AlVD de antifascisten en anarchisten graag met elkaar op. Daar komt nog eens bij dat niet elke radicaal in een hokje te plaatsen is:een kraker kan net zo goed ook een anarchistische dierenactivist zijn,die in z’n vrije tijd door een megafoon bijeen asieldetentiecentra staat te blèren. Kortom: extreemlinks Nederland is een ondoorzichtig bolwerk.


EIGENDOM IS DIEFSTAL
Op talloze linkse websites in binnen- en buitenland verschijnen na de aanhoudingen van de drie pruikenbende-verdachten identieke steunbetuigingen, waarin de overvallen door hun 'anarchistische kameraden' worden betiteld als 'legitieme onteigeningen'.

Die kwalificatie heeft alles te maken met de anarchistische basisgedachte 'eigendom is diefstal', zo stelt Jean Tillie, oud-anarchist en tegenwoordig hoogleraar politicologie aan de
Universiteit van Amsterdam. 'In het anarchistische denken is de ideale samenleving machtsvrij. Alles wat de oorzaak is van macht, bijvoorbeeld geld en huizenbezit, daar zijn zij tegen. Wie zich dat soort zaken toeeigent, mag in hun optiek daarvan worden verlost. En dus staat het ze vrij om bijvoorbeeld een bank te beroven.'

(…)
De reacties op de aanhoudingen geven volgens Tillie aan hoe internationaal de linkse beweging georganiseerd is. 'Het is een krachtig netwerk dat bestaat uit lokale bewegingen die internationaal aan elkaar verbonden zijn.' De extreemlinkskenner stelt dat de basis van dat netwerk al in de jaren tachtig is gelegd, de hoogtijdagen van de linkse beweging in Europa. Toen de groep in de jaren daarna flink uitdunde, bleef er een harde kern over die naar Tillies schatting uit zo'n tienduizend man bestaat.
Een kleine doch 'zeer radicale' kern van die groep trekt als een soort rondreizend circus door Europa, zo stelt de voormalig anarchist. 'Het gaat om een paar honderd man die van kraakpand naar kraakpand trekt om waar dat nodig is de strijd tegen de kapitalisten te ondersteunen.'
Zo zou een gedeelte van die club zich vorig jaar met de bezetting van het Maagdenhuis hebben bemoeid.
Tillie: 'En blijkbaar heeft een deel van hen zich zodanig professioneel georganiseerd dat ze over zijn gegaan op het plegen van bankovervallen.'


GEWAPEND VERZET
De nauwe samenwerking tussen Nederlandse links-extremisten en hun buitenlandse geestverwanten is iets wat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al in 2013 was opgevallen.
Ook terrorisme-deskundige Jacco Pekelder constateert momenteel 'zeer veel grensoverschrijdende uitwisselingen', wat volgens hem onder meer resulteert in het overnemen van elkaars actiemethoden en wederzijdse ondersteuning bij demonstraties. 'Vooral het afgelopen jaar zie je dat er bij linkse protesten tegen rechtspopulisten in Duitsland ook Nederlandse activisten aanwezig zijn. En andersom helpen Duitsers ook mee bij Nederlandse demonstraties. 'In het kader van deze nauwe Internationale samenwerking op links lijkt het daarom ook niet verwonderlijk dat er drie extreemlinkse Duitse terroristen hoogstwaarschijnlijk in Nederland ondergedoken zitten. Het voortvluchtige Duitse trio behoort tot het laatste restje van de in de jaren zeventig opgerichte ultralinkse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF), die voornamelijk in Duitsland dood en verderf zaaide.


 De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan dertig moorden en een reeks roofovervallen en bomaanslagen. De linkse terreurgroep hief zichzelf in 1998 op, maar dook begin dit jaar opnieuw op bij een bankoverval in Duitsland. Waarschijnlijk hebben de drie overgebleven RAF-leden sinds 2000 al minstens zeven gewelddadige overvallen gepleegd om hun pensioen te bekostigen. 'Ze deinzen er niet voor terug om een vuurwapen te gebruiken en zijn er op getraind hoe ze uit een gewapende confrontatie met de politic moeten komen,' zegt terrorisme-expert Pekelder over de drie ondergedoken RAF-terroristen die hij als gevaarlijk bestempelt. In het verleden liepen ontmoetingen tussen de RAF en agenten vrijwel altijd uit op wildwesttaferelen.
Het drietal, dat zich volgens de Duitse politie momenteel mogelijk in Oost-Groningen schuilhoudt, gebruikt Nederland al decennialang als toevluchtsoord.
'Sinds de jaren zeventig wordt Nederland door de RAF als een veilige haven gezien,' zegt Pekelder, eveneens auteur van het boek Sympatbie voor de RAF. Nederlandse medestanders van de terreurbeweging zorgden onder meer voor vervoer, valse papieren en schuilplaatsen, waaronder in Amsterdam, Utrecht, Kerkrade en Den Haag.


BEKOGELD MET RODE VERF
Moeten we derhalve vrezen voor een opleving van extreemlinks geweld in Nederland? De terrorisme-deskundige stelt dat die sympathieën zich waarschijnlijk niet direct zullen vertalen in militant activisme. 'Maar,' waarschuwt hij, 'misschien zitten er toch een of twee tussen die dit voorbeeld wel willen navolgen. Dat zou erg vervelend zijn.'
Volgens de veiligheidsdiensten uit het gewelddadig verzet van extreemlinks Nederland zich met name tegen het asielbeleid en rechts-radicale groeperingen.

Sinds de zomer 2015 constateert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een toename van gewelddadig verzet van links-extremisten.
Dit vertaalt zich onder meer in felle acties tegen detentie- en uitzetcentra voor uitgeprocedeerde vluchtelingen en bedrijven die bij de bouw van dergelijke gebouwen betrokken zijn.
De 'asielacties' worden gecoördineerd door de Nederlandse afdeling van het No Border Network. Deze beweging bestaat uit kleinere werkgroepen, die in wisselende samenstellingen nauw samenwerken, zoals de Werkgroep Deportatieverzet en de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU). Zelf claimen de activisten idealisten te zijn die de grenzen van de wet opzoeken.

De AIVD ziet dat anders en beschouwt hen als extremisten die zich schuldig maken aan intimidaties en bedreigingen.
Vooral het bedrijf dat de 'gezinsgevangenis' van Kamp Zeist in Soesterberg beheert, is de afgelopen jaren doelwit geweest. In Kamp Zeist zitten uitgeprocedeerde gezinnen en minderjarigen in afwachting van hun uitzetting. Naast het publiceren van de gegevens van aannemers en onderaannemers, werden ook lawaaidemonstraties, een verstoring van een raadsvergadering en blokkades uitgevoerd, zowel bij de hoofdaannemer als bij de gezinslocatie zelf.
Ook de politieke en ambtelijke top die betrokken is bij het asiel- en vreemdelingenbeleid is de afgelopen jaren het mikpunt geweest van diverse acties.
Na de zelfverbranding van een Iraanse asielzoeker in 2011 riepen activisten op om een zogeheten home visit te brengen aan toenmalig minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers. De achtergevel van zijn huis in Maastricht werd daarbij bekogeld met rode verf.
Een recenter, vergelijkbare actie deed zich afgelopen augustus voor bij het huis van de directeur Dienst Terugkeer & Vertrek. Ook haar gevel werd beklad met rode verf. Ernstig fysiek geweld tegen personen is (nog) niet gebruikt, maar de NCTV acht het voorstelbaar dat dergelijke acties verharden.


POTJE IDEOLOGISCH KNOKKEN
De opkomst van extreemrechts, die gedijt onder de volkswoede over de vluchtelingenstroom en de daarmee gepaarde angst voor radicale moslims, zorgt eveneens voor een reële dreiging van links-extremistisch geweld, vreest de AIVD. Anti-islambeweging Pegida is sinds het najaar van 2015 een bijzonder geliefd target van extreemlinks.
Met tegendemonstraties en (uitlokking van) geweld proberen ze voortdurend protesten van de rechts-radicale groepering te verstoren. Zo raakten in oktober 2015 in Utrecht linkse tegendemonstranten, die met geweld door het politiekordon heen braken, slaags met agenten en rechtse Pegida-aanhangers.
Een paar maanden later was het opnieuw raak in Amsterdam. Ook hier kwam het bij een demonstratie van de anti-islambeweging tot gewelddadige botsingen tussen de Mobiele Eenheid en links-extremisten. De veiligheids diensten verwachten voor de komende tijd dat radicaal links de confrontatie met extreemrechts zal blijven opzoeken.
'Er is een soort turf war gaande waarbij extreemlinks duidelijk wil maken dat de straat niet aan rechts toebehoort,' constateert terrorisme-deskundige Pekelder. 'Een vechtpartij met je
ideologische tegenstander is daar een onderdeel van.'

Wat heet: voorafgaand aan het Amsterdamse Pegida-protest werd er in een fietstas bij de Stopera zelfs een bom gevonden die op afstand tot ontploffing kon worden gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst maakte het geïmproviseerde explosief ter plekke onschadelijk Het Waterlooplein werd ontruimd en de Pegida-aanhangers moesten noodgedwongen op een andere plek demonstreren. Hoe sterk de bom was, wil een woordvoerder van de politie niet zeggen. Wel schreef burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad dat 'een explosie tijdens de demonstratie verstrekkende gevolgen had kunnen hebben.'
De terreurexpert hamert er dan ook op dat de veiligheidsdiensten deze ontwikkelingen scherp in de gaten moeten houden. 'Er hoeft maar een iemand om te komen bij zo'n confrontatie. Dat kan de vonk zijn, waardoor het conflict ineens kan escaleren.'

Bron: Nieuwe Revu, oktober 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten