dinsdag 17 mei 2016

Burgemeester Ede bekeert zich tot de islam


"Er zullen altijd dingen gebeuren. Want het staat in de Bijbel."
 

 
door Mathilde van Vliet


Wordt wakker!”
Een jongetje trekt aan zijn lange jurk, terwijl hij zich nog eigenlijk wil omdraaien.
“Wakker worden, ik ben het, Mo. Je moet naar de imam. Het is vrijdag.”
Geeuwend draait Cees van der Knaap zich om totdat hij in de bruine ogen kijkt van – ‘was dat nou dat joch van gisteren? ‘– het knaapje dat zich Mo noemt.
- Ja, ja, ome Cees komt eran.
Hij pakt zijn sloffen, trekt z’n jurk omlaag, nog verdwaasd waarom het exemplaar helemaal omhoog was gekropen.
Verrek en waar was nou zijn Zeeman-sloggy? Die had hij toch echt aan…..beetje kater zeker van de waterpijp. Oeh, dat hoofd…..aspirine, daar schreeuwt het om.
Enfin, dat zien we zo wel.
 


Zodra hij in het gebedshuis aankwam, wenkte de imam hem direct. “Ik heb wat voor jou”, terwijl hij grijnzend achter Van der Knaap kijkt.
“Jij hoeft helemaal niet te kiezen. Zijn allemaal van jou. Maar let wel, er zijn wel regels. Je bent nieuw en dus weet je de spelregels nog niet: de zwarte doekjes zijn van mij. Die zijn in de meerderheid. Daar blijf jij af. Anders (maakt een snijbeweging langs z’n keel)….je kent de beelden vast wel van onze broeders.”
 
 

Cees kijkt verbaasd achter zich en ziet zeker wel vijftig vrouwen naar hem kijken, sommige helemaal verstopt in een burka; de meeste met een hoofddoek, van veelal zwart, bruin tot een enkele witte.
Hij vervolgt: “die bruine zijn van Mo. De burka’s zijn voor gezamenlijk gebruik, want daar kunnen zowel jongetjes als meisjes onder zitten, dus algemeen gebruik. Die witte doekjes zijn ongesteld, dus die moet je even met rust laten. Is haram.


 

 
Donkergroen werkt bij de bakker en die zijn druk, maar wel te gebruiken buiten de baktijden. Maar pas op als ze iets blauws er omheen draperen dan moet je oppassen. Dan is Rashid bezig met ze. Afblijven dan dus (maakt weer beweging van een pistool op zijn hoofd). Allah zal goed voor je zorgen.”
- Nou, dat is een hoop goedheid. Ik wist niet dat de islam zo goed was voor anderen.
“Ja, wij zijn het voorbeeld voor de wereld en een vredelievende religie, dat weet je. We maken dagelijks vreugdevuren omdat we dankbaar zijn, het leven vieren.”

Trekt even genietend aan zijn waterpijp en vervolgt: “Och, mooi voorbeeld, uit het leven gegrepen: bij jou in Ede is het elke avond raak. Vreugdevuren. Omdat wij moslims iedere dag iets anders vieren: het leven. De vreugde om hier te wonen. De dankbaarheid om ons zo thuis te voelen als in Nederland. Onze vrouwen. Onze jongens. Onze geiten.”
Is weer even gelukzalig stil. “Over geiten gesproken. Loop even met mij mee.”
Ze lopen samen naar buiten en steken de straat over tot dat ze in een ruimte komen vol blèrende geiten. Van der Knaap knijpt in zijn neus van de geur die de beesten verspreiden.
“Nee, wacht, is niet vies. Is voor jou.”
- Dank je hartelijk, maar dat liever niet.
“Nee, jij niet begrijpen. Is goed voor jou. Geit zal goed voor je zijn. Hier (en grijpt naar een grote doos), deze krijg je erbij.”
Verbaasd doet Van der Knaap de doos open: kaplaarzen.
“Ja, geeft stabiliteit. Jij doet de achterpoten van de geit in jouw laarzen, jouw voeten erbij en gaan met .......de geit”, terwijl de man krom ligt van het lachen. “Jij goed man.”
Maar hij heeft nog een verassing.
“Als jij goed vindt dat wij iedere avond ons vreugde en liefdesvuur mogen verspreiden in Ede, krijg jij een huis in Marokko. En je hebt beschikking over een paar honderd vrouwen en geiten. Ze zijn allemaal van jou."
Van der Knaap kan het niet bevatten. En….wat is dat? Terwijl hij wijst naar een vierkant, mooi ingepakt als een cadeau.
“Dat, mijn broeder, is ook voor jou.”
Van der Knaap had niet verwacht dat het cadeautje zo zwaar was en kijkt verbaasd op als hij het papier eraf haalt en de imam vragend aankijkt.
“Jij krijgt steen.”
 

- Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen?
“Nee, nee dat is allemaal bullshit uit de bijbel. Daar hebben wij moslims niks mee. Dit is een steen die nog afstamt van Mohamed zelf. Hij is heilig, er zitten zelfs brokjes goud in en hij is veel geld waard. Je moet hem als je eigen kind koesteren. Bij ons in de islam geldt: wie de eerste steen werpt is een held. Wie 100 auto’s laat fikken krijgt meer dan 72 maagden. Wie Nederland helemaal in vlammen laat opgaan zit al bijna bij Allah. Hoger in aanzien kun je niet stijgen. Daarom voor jou deze bijzondere steen. Hier, neem mijn pijpje maar even. Ik zie je nog helemaal losgaan gisteren met die waterpijp en onze jongens……”
Grijnzend: “Ja, daar lust je ook wel shoarma van hè?”

 

Wakker worden!!!!!”
Huh?
Van der Knaap grijpt naar zijn hoofd en vermoedt dat hij teveel heeft gedronken de avond ervoor.
“Ja, schiet es op jij, ik heb nog meer te doen vandaag. Kom eruit en begin vast met de badkamer stofzuigen. Dan kan ik daarna dweilen. Kom op Cees, het is ook mijn weekend!”

Plots kijkt hij in de felle boze ogen van zijn vrouw die, getooid in een schortje en stofdoek om haar hoofd driftig gebaren maakt naar hem. Heeft ze nou een blauw doekje om?
- Ja, schat, ik kom eraan, terwijl hij rilt bij de gedachte aan Rashid.
 
“En wat is dat?”, wijzend naar een grote straatsteen die pontificaal op het hoogpolige tapijt van de slaapkamervloer ligt. “Hebben ze ons huis ook te grazen genomen? “, terwijl ze de steen opraapt en aanstalten maakt er richting tuin mee te marcheren.
- Ho! Die is van Mohamed en heel veel geld waard! Dat is niet zomaar een steen!
“Wat zeg je??!!!”
- Nee, blijf er vanaf! Terwijl hij de steen uit haar handen rukt en deze met de grootste zorg tegen z'n borst drukt.
"Schat, volgens mij zijn dat van die gemeenteklinkers waar er tienduizenden over de stad verspreid zijn. Ons Eden is ervan vergeven!
 
- We leven in een gebroken samenleving.
“Wat zeg ‘ie?”
- Lees dat maar in de Bijbel. Er zullen altijd dingen gebeuren. Nu in Ede, morgen misschien in Culemborg of Gouda. Je kan niet alles van tevoren weten. Inshallah. 

Hoofdschuddend draait vrouwlief zich om, hem nog na foeterend dat hij nu de badkamer moet gaan doen, ondertussen zoekend naar het telefoonnummer van de acute dienst .

 
Amsterdam, 17 mei 2016
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten