zondag 15 mei 2016

Eurovision, van Contest naar Internationaal Politiek Gearrangeerde Corrupte Spelen


 
Alleen de doping ontbreekt nog…….

 



door Mathilde van Vliet

Jammer hè, zo’n songfestival dat vroeger leuk en spannend was? Minder corruptie met gemanipuleerde stemmen, politiek gerelateerde jury’s en vooral gesjoemel met telefoonstemmen bestonden nog niet. Althans minder.
Maar de technieken verbeterden, internet en stemmen via telefoon kwamen in razendsnel tempo op.
Dit festival is vergiftigd. Definitief verziekt.
 
Het is een politiek spel geworden. Wat doet in hemelsnaam een land als Australië in dit festival? Maak er dan een Internationale Contest van.
Zangers met muzikaal talent die hun best doen om hun vocale kwaliteiten te delen omdat ze er zichtbaar plezier in hebben, worden eigenlijk niet gezien. Het gaat om de landen die scoren. De grote landen. Met veel inwoners. Maar met vooral machtige leiders. 

 
De afgelopen jaren interesseert het Songfestival me absoluut niet meer. De laatste keer dat ik keek was de uitzending met de uitzonderlijke Conchita Wurst in 2014; dat was inderdaad een bijzondere verschijning, een echte James Bond performance.  
 
 

De voorrondes van dit jaar verschenen op tv en Nederland viel op: Douwe Bob. Nooit eerder van de jongeman gehoord. Maar toen hij veelvuldig in de media verscheen bleef zijn liedje meteen hangen: simpel opgesteld nummer dat lekker in het gehoor ligt, met een perfecte uitstraling, leuke spontane boy next door verschijning. De “nieuwe” Johnny Cash leek zijn intrede te hebben gedaan. Wie weet maakte hij muzikaal een kans.
 
Jury
Bij zowel de eerste uitzending als de halve finale van dit jaar was het vocaal niet best gesteld met de meeste kandidaten. Het ging vooral om zoveel mogelijk uithalen te laten horen, zo van: kijk mij eens naar de hoogste toon gaan. Maar of het mooi was? En aangenaam om naar te luisteren?
De kandidate van Australië (dat Europese eilandje van 15.000km verderop) moet gedacht hebben: wat Maria Carey kan, kan ik beter.
Of de optredens kwamen geheel niet uit de verf, omdat de aandacht werd afgeleid door een jurk van 80kg. kwantitatief letterlijk zwaar ingezet, kwalitatief vederlicht.

Iedereen was benieuwd naar Douwe Bob. Het was inderdaad een goed optreden en om die reden heb ik gekeken. Muziek maken om het plezier in muziek maken; dat straalde Douwe Bob met zijn band uit. Zoals muziek maken behoort te zijn. 

De puntentelling; daar was ik wel benieuwd naar.
Het leek er in eerste instantie op te lijken dat Australië de punten zou pakken. De deelneemster met de hoge uithalen bereidde zich al voor op een tweede optreden. Vakjury’s hadden zich daarover uitgesproken en heel even leek Australië de absolute winnaar.


 


Poetin
Zoals al werd gefluisterd van tevoren: Poetin zou daar wel een stokje voor steken. Net zoals hij de Olympische Spelen naar zijn hand zette, zo zou hij ook dit Songfestival wel even “regelen.”
Je zag het gebeuren, toen de “televoting” resultaten binnenkwamen:
 
Polen. Stond op een lage plaats en steeg na de televoting ineens met veertig plaatsen omhoog.
Australië, “Europa’s” favoriet stond strak op 1, maar werd plotseling ingehaald door Oekraïne.
Oekraïne? Zo goed was dat land niet volgens de vakjury.
De wereld hield de adem in, want nu kwam Rusland met de resultaten.
Maar helaas voor Poetin had zijn strategie niet gewerkt. Oekraïne had kennelijk toch meer aandelen in de telecommunicatie. Of bleek wellicht gehaaider dan Rusland.
 




Nederland NExit

 
In ieder geval had dit festijn niets meer met muziek te maken. Op hoog niveau werd er politiek bedreven tussen Oekraïne en Rusland, een grimmige strijd die zal voortduren.
En de artiesten die zich in het zweet hadden gewerkt om hun muzikale talenten kenbaar te maken, zoals een Douwe Bob, doen er beter aan zich (inter)nationaal te vestigen, want deze jongen komt er wel.

Het is een kater voor hem, net als voor zijn vertegenwoordigde land: Nederland. Maar zijn carrière zal alleen maar beter worden, aangezien deze politieke contest ook in de VS live werd uitgezonden. En daar zitten ze dus wel te wachten op een tweede Johnny Cash!

 
Maar het is net als bij de sport: screening urine op doping heeft niet zoveel zin als politieke leiders de resultaten verdoezelen. 
Zingen vanuit je hart met een eerlijke basis heeft ook weinig zin, wanneer het gehele Oostblok de dienst uitmaakt in televoting-land.
 

Als de Franse kandidaat Amir Haddad dit nummer samen met Douwe Bob had uitgevoerd, hadden ze zeker gewonnen (als er geen sprake was van misbruik televoting en politieke invloeden).
 
 
Douwe komt er wel. Daar heeft hij geen doping of Poetin voor nodig.
 
 

Amsterdam, 15 mei 2016

Nagekomen bericht:
 
 
 ISIS-inzet ABBU voor International Songcontest 2017


 

1 opmerking:

  1. EU song festival = al jaren een strak Illuminati politiek speelplein. Conchita Wurst was daar een mooi voorbeeld van na Dana. Je graffiti van de vuist die een passagiers vliegtuig heeft is niet correct, daar het Ukraine op uitnodiging van de NATO = die het neergeschoten heeft, zoals de Russische jager in Syrië door Erdogan, ook NATO!

    BeantwoordenVerwijderen