woensdag 4 mei 2016

Jom Hasjoa, Dodenherdenking En Voortschrijdend Antisemitisme

Waar ooit het Jodendom en Christendom floreerde, wint het islamisme op radicale wijze steeds meer terrein.
 

 Jom Hasjoa
 
 door Mathilde van Vliet 

Vandaag staan we stil bij 73 jaar na de opstand van de joden in het getto van Warschau tegen de nazi’s in 1943.
 
Dit jaar valt Jom Hasjoa samen met de Nationale 4 mei Dodenherdenking ’40-’45, waar tijdens WOII ruim 6 miljoen joden de dood vonden.

De herdenking heeft hierdoor een gecombineerd programma.

 

Jom Hasjoa
Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.
 

Een groot gezelschap van rond de 800 mensen komen samen om op een respectvolle wijze stil te staan bij de Shoa. Hier in de Hollandsche Schouwburg waar indrukwekkende toespraken worden gehouden van ooggetuigen, nabestaanden, politici die de aandacht vestigen op wellicht de grootste wond van de afgelopen decennia die in Nederland en de omringende landen heeft geslagen.
 

 

In de loop de jaren is duidelijk geworden dat het antisemitisme groeiende is, met name vanuit bevolkingsgroepen met een islamitische achtergrond, waarbij vooral medelanders met een Marokkaanse en Turkse achtergrond het grootse aandeel leveren. In Nederland wordt het per dag erger. Nederlandse burgers met een joodse achtergrond durven ternauwernood met een keppeltje over straat, laat staan dat ze er openlijk voor uitkomen joods te zijn. Ze worden bespuugd op straat door Marokkaanse jongens, op internet worden ze met de dood bedreigd, Facebook laat haatdragende pagina’s gewoon bestaan en media vertellen opzettelijk leugens over Israël.
Een grotere groep islamieten uit landen als Syrië en Afrika zijn in groten getale onderweg om zich hier te vestigen, onder het mom "vluchtelingen". Beter is te spreken van asieleisers.Jom Hasjoa 2015
Sinds mijn column van vorig jaar 16 april Jom Hasjoa, dodenherdenking versus voortschrijdend antisemitisme en islamisme” blijkt de Jodenhaat alleen maar verder toegenomen"Een volk dat voor Turkse sultannen zwicht", schreef Esther Voet voor Jalta op 18 april jl. in een land waar bovendien het Mein Kampf aan populariteit wint is zorgelijk voor de toekomst van Europa, temeer er miljoenen Turken in Duitsland en Nederland aanhanger zijn van Erdogan en Mein Kampf massaal kopen.
  
Amsterdam, 4 mei 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten